BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

The Times'tan Erdoğan'a Suriye gazı!

Ankara'nın Şam'a 'ölüm makinesini durdurması için iki hafta mühlet verdiğini' iddia eden Times, 'Türkiye'nin askeri harekât' seçeneğinden söz etti.

Abone ol

The Times, Başbakan Erdoğan'a övgüler yağdırdığı yazıda Türkiye'nin Suriye başarısını kaleme aldı. Esad'ı devirebilecek tek ülkenin Türkiye olduğunu iddia eden Times, Türkiye'ye Suriye'yi vurması önerisinde bulundu.

Times gazetesi sabrın sonuyla ilgili ilginç bir iddiada bulundu. Erdoğan'ı, "ferasetini ve ihtiraslarını hafife almanın pek de akıllıca olmadığını orduyla karşı karşıya geldiğinde kanıtlamış olan, çabuk sinirlenebilen bir kişi" diye tarif eden gazete Türkiye'nin ''ölüm makinesi''ni durdurması için Esad rejimine iki hafta mühlet verdiğini iddia etti.

Bununla da yetinmeyen gazete böyle bir harekatın batı ve Suriye'nin komşuları tarafından da alkışlanacağını, kazananın da Suriyeli muhalifler ve saldırı altındaki Suriye kentleri olacağını savundu.

''Avrupa'nın yeni 'güçlü adamı Türkiye", "Orta Doğu'da da büyüyen bir güç'' tespitleri ile Türkiye'ye övgüler dizilen yazıda uzun uzun değişen ve büyüyen Türkiye anlatıldı.

ÇIKARLAR İÇİN ORDUYU KULLANIR

Arapların gıptayla takip ettiği bir Türkiye tablosu çizen gazete, Türkiye'nin çıkarlarını korumak için ordusunu kullanmaktan pek geri durmadığını belirterek Kuzey Irak operasyonları ve 1999'da Suriye'yle yaşanan Öcalan krizi sırasında sınıra askeri yığınak yapılmasını hatırlattı.

TÜRKİYE'Yİ SURİYE'DEN TEHDİT EDEN İKİ RİSK

Suriye ile bozulan ilişkilerin Erdoğan'ın iktidarının ilk döneminde düzelmesini en önemli başarılar arasında sayan gazete bugünkü süreçte ise Suriye'deki isyanların Türkiye'yi iki şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti. Gazete bunları ''mülteci akını'' ve ''Erdoğan'ın benimsediği Müslüman demokrasisine pek de ilgi duymayan Müslüman Kardeşler ve diğer radikal İslamcı unsurları cesaretlendirmesi ihtimali'' olarak sıraladı.

SURİYE'YE İKİ HAFTA MÜHLET

Türkiye Başbakanı'nın, Esad'la yaptığı görüşmelerde Suriye liderine ''reform sözlerinin'' bir şey ifade etmediğini, aslolanın ''reformun kendisi'' olduğunu söylediğini kaydeden gazete, değerlendirmesini çok tartışılacak şu bölümle noktaladı:

''Bu mesajlar, Esad'ın artık kimsenin ciddiye almadığı terör çetelerine ilişkin klişeleriyle reddedildi. Bu Erdoğan'a da bir hakaret anlamına geliyor. Erdoğan, ferasetini ve ihtiraslarını hafife almanın pek de akıllıca olmadığını orduyla karşı karşıya geldiğinde kanıtlamış olan, çabuk sinirlenebilen bir kişi. Türkiye, şimdi Şam'a ölüm makinesini durdurması için iki hafta mühlet vermiş durumda.''

ASKERİ HAREKAT OLABİLİR!

''Sonra ne olacağı açıklanmış değil. Ancak açık olan, 'Türkiye'nin çıkarlarını korumak üzere' bir askeri harekât. Bu, Esad konusunda elinden pek fazla bir şey gelmeyen Batı ve belki de Suriye'nin komşuları tarafından da alkışlanacaktır. Suriye ordusunun da alelacele sınıra doğru hamle yaptığı dikkate alındığında kimin kazanacağı konusunda herhangi bir tereddüt yok. Suriyeli muhalifler ve saldırı altındaki Suriye kentleri.

Başkan Obama, Esad'ın devrilmesi için çağrı yapmaya hazır. Ancak sadece Türkler bunu sağlayabilir. Ankara, şimdi güçlü bir konumda konuşuyor.''