BIST 10.267
DOLAR 32,32
EURO 34,83
ALTIN 2.412,30
HABER /  POLİTİKA

Başbakan Erdoğan'a dokunan yanıyor

Önce Hüsnü Mübarek, ardından Muammer Kaddafi, şimdi de Beşar Esad... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eski dostları sırasıyla çöküşe geçti.

Abone ol

Önce Hüsnü Mübarek, ardından Muammer Kaddafi, şimdi de Beşar Esad... Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eski dostları sırasıyla çöküşe geçti.

Bu ilginç yorum miliyetçi söylemi ile dikkat çeken Yeniçağ gazetesinin manşetinden. Gazeteye göre 9 yıllık icraatında Suriye, Libya ve Mısır ile yakın ilişkiler, dostluklar kurmaya özen gösteren Başbakan Erdoğan'a dokunan yandı.

Nasıl mı? Kaddafi'nin başına NATO bomba yağdırdı, Mübarek demir kafeste idamla yargılanıyor, Esad'ın ise koltuğu tehlikede.

Erdoğan, gerçekleştirdiği dış gezilerde de bu ülkelerin liderleriyle birlikte dostluk mesajları vermişti.

HEPİMİZ ÖLECEĞİZ

İlk olarak Hüsnü Mübarek ile bir araya geldi Başbakan Erdoğan. 22 Mart 2007'de Ankara'nın konuğu olmuştu Mübarek. Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, iktidarda olduğu dönemde Başbakan Erdoğan'ı hem ülkesinde ağırlamış hem de Türkiye'de ziyaret etmişti. Beraber çekildikleri bu poz ortada hiç bir gerginliğin olmadığının kanıtıydı ancak felaket kapısını çalmakta gecikmedi Hüsnü Mübarek'in. Şimdi, demir yumruk, demir kafeste idamla yargılanıyor. Erdoğan son olarak Mübarek'e "Bizler faniyiz, kalıcı değiliz. Her birimiz ölecek ve geride bıraktıklarımızdan dolayı sorgulanacağız" demişti.



KADDAFİ'DEN ÖDÜL ALMIŞTI

Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı eylemlerde ilk başından itibaren halkı destekleyen açıklama yapan Erdoğan, Libya'da patlak veren olaylara ilişkin önce sessiz kalmayı tercih etti. Erdoğan'ın bu tutumunda, üç ay önce Kaddafi İnsan Hakları Ödülü'nü almasının etkili olduğu iddiaları öne sürülmüştü. Erdoğan, ödül töreninde, "Şahsımdan ziyade, ülkem ve milletim adına teslim aldığım bu ödülün, bölgesel ve küresel ölçekte, insan hakları noktasındaki mücadelemizi teşvik edeceğinden emin olabilirsiniz" demişti.

24 Kasım 2009'da, Arap Birliği Zirvesi'nde buluştular iki lider... Objektiflere de böyle poz verdiler.



SABRIN SONUNA GELDİK UYARISI

Son randevu ise Beşar Esad ile oldu. 17 Ocak 2011'de, Halep'teki Devlet Başkanlığı sarayında kucaklaştı iki lider. Samimi görüntüler verdiler. Ancak çok geçmeden Beşar Esad'ın ülkesinde iç karışıklık çıktı ve Erdoğan, yaşanan olayların önüne geçebilmek amaçlı Esad'a 'Geri çekilin' uyarısı yaptı.

Esad'a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu gönderen Erdoğan, "Sabrın sonuna geldik" dedi ve askeri müdahaleyi göze aldığını ima etti.