BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22
HABER /  GÜNCEL

Öcalan anladı PKK düğmeye bastı

PKK'nın kanlı eylemleriyle Abdullah Öcalan'ın 'aradan çekiliyorum' resti belli bir planın parçası aslında.

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Seçim sonrası hız kazanan terör saldırılarında fotoğrafa geniş açıdan bakınca, Öcalan ile PKK arasındaki sarsılmaz ilişkiyi görmemek mümkün değil. O halde daha net ifade edelim. Açılımda olduğu gibi yeni Anayasa sürecinde taleplerinin gündeme alınmayacağını anlayan İmralı ve PKK, "savaş baltalarını" çıkardı.

TARAFLAR FARKLI PENCERELERDEN BAKIYOR

Hükümetin Kürt sorununa bakışıyla Kandil'in talepleri arasında büyük bir uçurum olduğunu söylemek için kahin olmaya gerek yok. Yeni Anayasa'da BM İnsan Hakları Beyannamesi, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik şartı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi esas alınacağını kabul edersek, ilan edilen "demokratik özerklikle" hiç ilgisi yok.

SEÇMEN AK PARTİ'DEN VAZGEÇMEDİ

Seçim öncesi adaylar açıklandığında "AK Parti bölgeden vazgeçti" diyenler sandıklar açıldığında, analistler gibi PKK da yanıldı. Parti'nin 12 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu'da elde ettiği başarı örgütün bölgedeki planlarını sekteye uğratacak türden. Unutulmasın ki BDP'nin artışı Türkiye genelinde sadece yaklaşık yüzde 1 oranında arttı. 

POLİSİN HEDEF SEÇİLMESİ

Bu nedenle AK Parti'nin hedef seçilmesi o pencereden bakanlar için gayet doğal. Bu nedenle hükümetin "sokaktaki uzantısı" olarak görülen polisin son zamanlarda hedef seçilmesi boşuna değil. Hakkari'de sokak ortasında sivil giyinimli polisin 3 gün önce ensesinden vurularak öldürülmesi planın boyutlarını gösteriyor. Üstelik PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya büyük darbe vuranın Emniyet teşkilatı olduğunu düşünürsek.

AK PARTİ'YE YÜZDE 10 BARAJI

İstihbarat örgütlerinin deşifre ettiği son planda PKK'nın AK Parti için bölgede yüzde 10 barajı koyması ve üstüne çıkan yerlerde seçmenlerin "sorguya çekilecek" olması da, bu saldırıların dozunu artıran bir diğer etken. Planda başka tüyler ürpertici eylemler de yer alıyor.

YENİ ANAYASA PKK VE ÖCALAN'İN İSTEDİĞİ GİBİ OLMAYACAK

"Namlunun ucundaki" iktidarın "en büyük projesi" olarak taktim ettiği sivil Anayasa sözü PKK ve onun siyasi uzantılarını ürkütüyor. Olası toplumsal sözleşme PKK tabanından kayma endişesini de beraberinde getiriyor. 

AÇILIMDAN SONRA ANAYASA

Kürt sorununa "demokatik çözüm" getireceği söylenen Anayasa'da Öcalan ve Kandil denklemin dışında tutulduğu gözleniyor. Öcalan ile yapılan görüşmelerin sekteye uğraması tam da bu nedenle oldu.

PROTOKOLLERE CEVAP GELMEYİNCE

27 Haziran'da Karayılan'ın Öcalan'ın bahsettiği devlete sunduğu protokolle ilgili "14 Haziran İmralı görüşmesinde Apo bunun cevabını bekledi. Ama net ve somut bir cevap gelmedi" sözleri dikkat çekiciydi. Ardından Öcalan'ın "oyalıyorlar" gerekçesiyle görüşmelerden çekilmesi kanlı sürecin fitilini ateşledi. Silvan'da 14 Temmuz'da 13 asker şehit edildi.

KANDİL'İ NEDEN FIRÇALADI?

O halde Öcalan Silvan saldırısı sonrası Kandil'e neden fırça attı? Ya da iki taraf arasında çatlak var mı? Tartışmalar KCK'nın İmralı'ya "biat ettiğini" belirten 5 Ağustos tarihli tarihli açıklamasıyla son buldu. Öcalan sorunun çözümü için "rahat hareket etme" isteğini uzun süredir zaten dillendiriyordu.

ÖCALAN HEP BAŞROLDE

Devleti ve Kandil'i taşeronlukla suçladığı konuşma sonrası esas duruşa geçen KCK ve DTK'nın başlattığı kampanya Öcalan'a "özür bildirme" anlamını taşıyor. PKK'nın "Öcalan'ı dinlemediği" söylense de, parçanın bütününe bakıldığında karşımıza hep Öcalan çıkıyor. Öcalan da tek ve vazgeçilmez olmanın tüm imkanlarını kullanıyor.  Bir anlamda Silvan saldırısı Öcalan'ın talepleri için kılıf oldu.

AÇILIMI DA SABOTE ETTİLER

İmralı ve Kandil kendilerinin "muhatap alınmadığı" her projeye "ne pahasına olursa olsun" karşı. Açılımda aynı sahneler yaşandı mı? "Bir çok kırılma" anları yaşandı. PKK'lıların Habur karşılamasındaki şovu, kanlı Reşadiye pususu, Taksim'deki canlı bomba eylemi akıllarda kalan eylemler oldu. PKK "açılım denkleminde" yer almadığını görünce, süreci sabote ederek cevap verdi.