BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Amazon'dan komisyon isteyen Apple'a karşı hamle

Financial Times ve Wall Street Journal gazetelerinden sonra, Amazon da, ürünlerini Apple cihazları üzerinden satma yolunu değiştirme kararı aldı.

Abone ol

İnternet üzerinden alışveriş devi Amazon, sattığı elektronik kitaplardan pay isteyen Apple'a karşı, Kindle'a uygun elektronik kitapların Apple ürünlerinde de okunmasına olanak veren uygulamalarına alternatif internet uygulamaları geliştirdi.

Apple, kendi cihazları üzerindeki yazılım uygulamalarından yapılan tüm alışverişlerden yüzde 30 komisyon istiyor.

Amazon'un bu kararından önce, Wall Street Journal ve Financial Times gazeteleri de Ipad üzerindeki uygulamalarını kaldırarak, HTML5 teknolojisi üzerinden ürünlerini doğrudan Internet tarayıcısı üzerinden sunmaya başlamışlardı.

İnternet tarayıcısı üzerinden açılan Amazon'un elektronik kitap okuma uygulaması, kullanıcılara Apple'ın uygulaması dışında kitap alma imkânı tanıyor.

Kendi cihazları üzerinden içerik satın alınması ile ilgili kuralları değiştiren ve uygulamalara kendi sistemi dışında satış yapma hakkı tanımayan Apple çeşitli kesimler tarafından eleştirilmişti.

Financial Times'ın teknoloji ürünleri direktörlerinden Stephen Pinches, HTML5 sistemi sayesinde, cihazlara yüklenen program ve uygulamalar döneminin aşılmasını beklediğini söyledi.

Pinches, "Cihazlara yüklenen uygulamaların, geleceğin Internet teknolojilerine giden yolda yalnızca bir köprü olduğuna inanıyorum" da dedi.

Amazon'la birlikte, birçok başka şirketin de Internet tarayıcısı tabanlı programlar üreterek, Apple'ın talep ettiği komisyonu ödememenin yollarını arayacakları tahmin ediliyor.