BIST 10.285
DOLAR 32,28
EURO 34,83
ALTIN 2.412,06
HABER /  GÜNCEL

Bu mahallede davul çalan çarpılıyor

Bursa'nın Emirsultan semtinde davul çalan davulcuların başıan gelmeyen kalmadı. İşte o gizemli olaylar.

Abone ol

Bursa'nın Emirsultan semtinde davul çalan davulculardan bir kısmının davulunun patladığı, bir davulcunun çarpıldığı, bir diğerinin de sakat kalıp 2 gün sonra hayatını kaybettiği rivayeti nedeniyle vatandaşlar sahura evlerin zillerini çalan görevli tarafından uyandırılıyor.

Bursa'nın manevi dinamiklerinden Emirsultan Hazretleri'nin türbesinin bulunduğu Emirsultan Mahallesi'nde Ramazan ayında davulu çalınmazken, Ramazan boyunca alkol satışı da yasak. Vatandaşları sahura davulcu yerine mahallede 'pilavcı' olarak tanınan Arif Saygın isimli vatandaş, kapı zillerini çalıp "Pilava pilava" diye bağırarak kaldırıyor.

Davul çalınmamasının Hz. Peygamber'in (SAS) soyundan gelen Emirsultan Hazretleri'ne saygının bir ifadesi olduğunu belirten Arif Saygın, "Emirsultan efendimiz rahatsız oluyor, onun için bu mahallede davul çalmıyoruz. Senelerden beri de kimse çalmaz. Rivayete göre 62 yıl önce davul çalan bir kişinin, Emirsultan Hazretleri'nin rahatsız olması nedeniyle gece aynı mahalledeki evinde yatmasına rağmen sabah yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Atıcılar Mahallesi'ndeki mezarlıkta kalktığını söylemesinden sonra Emirsultan'da sahur vakti davul çalınmıyor. Bu konuda hakkında da çeşitli rivayetler var" diye konuştu.

Mahalle esnafı Eyüp Demir ise, "Emirsultan Mahallesi'nde yıllardır vatandaşların sahura kalkması için davul çalınmıyor. Aileleri 'Pilava pilava' diye bağırıp, evlerinin zillerine basarak uyandıran bir vatandaşımız var. İnsanlar gerçekten pilava gelmiyorlar. Sadece gelenek olduğu için bu şekilde bağırılıyor. Aileler Ramazan ayının öz yemeklerinden olan 'pilava pilava' diyerek kaldırılıyor. Mahallemizde iki kişi görevli. Bunlar da davul çalmadan görevlerini yapıyorlar, kapı ve zilleri çalarak vatandaşları uyandırıyorlar" dedi.