BIST 9.892
DOLAR 32,58
EURO 35,00
ALTIN 2.461,43
HABER /  GÜNCEL

Tezgahta yerini alan kiraz cep yakıyor!

'Erkenci kiraz' 20 gün gecikmeli olsa da raflarda yer aldı ancak fiyatı cep yakacak!

Abone ol

Yıllık ortalama 60 bin tonluk rekolte ile Türkiye'nin en büyük kiraz üretim merkezi olan İzmir'in Kemalpaşa İlçesi'nde, sezonun ilk mahsülleri raflardaki yerini aldı. Erkenci kirazın hal fiyatı kilo başına 15- 16 TL oldu.

Kemalpaşa'da, erkenci kirazlar geçen yıla oranla yaklaşık 20 günlük gecikmeyle piyasa çıktı. Kemalpaşa'nın en büyük kiraz hali olan Bağyurdu'na sezonun ilk mahsulleri gelmeye başladı. Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, erkenci kirazın sembolik olarak kilosunun 50 TL'den alıcı bulduğunu söyledi.

Bugün itibariyle halde en iyi kirazın fiyatının 15- 16 TL olduğunu belirten Oray, "Bu fiyat, gün geçtikçe düşecek. Bu yıl hava sıcaklılarının mevsim normallerinin çok altında seyretmesi sebebi ile kiraz üretiminde yaklaşık 20 günlük bir gecikme yaşandı. Geçen yıl Nisan'da hale gelen kiraz bu yıl Mayıs ayında piyasaya giriş yaptı. İklim şartlarının bu dengesizliği rekolteye de etki edecek. Normalde yıllık 60 bin tonluk rekoltesi olan Kemalpaşa'da bu yıl rekoltenin 40 ile 45 bin ton olacağını düşünüyoruz" dedi.

KİRAZ HALİNE EK ALIM MERKEZİ

Kemalpaşa Belediye Başkanı CHP'li Rıdvan Karakayalı da Bağyurdu'ndaki kiraz halinde incelemelerde bulundu. Bu yılki üretim ve fiyatlarla ilgili üreticilerden bilgi alan Karakayalı, Kemalpaşa'nın en büyük kiraz hali olan Bağyurdu'nda 14 bölümden oluşan ek bir alım merkezi yapıldığını söyledi.

Karakayalı, "Bağyurdu, Kemalpaşa ilçemizdeki hallerin içinde en büyük olanı. Geçtiğimiz yıl buradaki yetersizliği görerek halin arka kısmına yapılan 14 bölümden oluşan alım merkezi inşaatını tamamladık. Seneye özellikle ilçemize ihracaat kirazı almaya gelen firmalar için yeni yapılan kiraz merkezinin arkasında özel alım merkezleri kuracağız. Bu alım yerlerinin farkı, iki katlı olmaları ve üst katta bir oda olması. Tüccar burada kalabilecek. Bir diğer konu olan soğuk hava deposu ve paketleme tesisinin altyapı çalışmaları ise halen sürmekte. Daha önce 4 dönümlük bir alanımız mevcuttu. Buna ilaveten 5 dönümlük bir Hazine arazisi de ekleyerek, 9 dönüme çıkardık. Hazine arazisinin devir teslim işlemleri devam ediyor. En kısa sürede soğuk hava deposu ve ürün paketleme tesisini kooperatifimizle işbirliği içerisinde devreye alacağız" diye konuştu.