BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,85
ALTIN 2.388,44
HABER /  GÜNCEL

Temyizden vazgeç tahliye ol

Cezasını tamamlamış ancak Yargıtay'da temyiz dosyası bulunan mahkumlar haklarından vazgeçmeleri durumunda tahliye oluyor. Amac iş yükünü azaltmak.

Abone ol

İnfaz süresini dolduran bazı mahkûmlar, iş yükü sebebiyle kilitlenen Yargıtay'daki temyiz haklarından vazgeçerek cezaevinden kurtulabiliyor. Bunun en çarpıcı örneği Ümraniye E Tipi Cezaevi'nde yaşandı.

2007 yılından beri hapis yatan Ömer Tarduş, 13 Eylül 2010'da infazını tamamladığı halde dosyası Yargıtay'da temyiz beklediği için tahliye olamıyordu. Cezaevi savcısının yönlendirmesiyle Yargıtay'a dilekçe gönderen Tarduş, bu hakkından feragat edince önceki gün özgürlüğüne kavuştu. Hapisten kurtulabilmek için daha önce kabul etmediği suçu da üstlendiğini belirten Tarduş, fazladan yattığı 2 buçuk ay için tazminat davası açacağını söyledi.

Yargıtay'da temyiz bekleyen 1,6 milyon dosyadan binlercesinin zamanaşımından düştüğüne dikkat çeken Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Çok zor durumdayız. Belki yeni bir yargıtay daha kurmak gerekir." demişti. Gerçeker, öncelikle 6 yeni daire kurulmasını istemişti.

Genellikle siyasi tartışmaların içinde yer alması ile eleştirilere hedef olan yüksek yargı yoğun iş yükü ile gündemde. Yargıtay'da bekleyen dosya sayısı 1,5 milyonu geçmiş durumda. Yüksek mahkeme gelen dosyaları koyacak yer bulamadığı için PTT'den alamıyor. Zamanında incelenemediği gerekçesiyle sadece 2009 yılında 14 bin 809 dosya zamanaşımına uğrayarak ortadan kaldırıldı. 2007 yılından beri hapis yatan Ömer Tarduş, 13 Eylül 2010'da infazını tamamladığı halde dosyası Yargıtay'da temyiz beklediği için tahliye olamıyordu. Yargıtay'a dilekçe göndererek temyiz hakkından feragat eden Tarduş, hapisten kurtulabilmek için daha önce kabul etmediği suçu da aldığı cezayı fazlasıyla yattığı için üstlenmek zorunda kaldı. Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'na, Adalet Bakanlığı'na ve daha pek çok yere dilekçe gönderen ancak sesini duyuramayan Tarduş, cezaevi savcısının yoğun takibi ile mahkûmiyetten kurtuldu. Temyiz dosyası yargılandığı yerel mahkemeye önceki gün ulaşan Tarduş, akşam geç saatlerde tahliye edildi. Cezaevi kapısında Zaman'a konuşan Ömer Tarduş, fazladan yattığı 2 buçuk ay için tazminat davası açacağını söyleyerek, "Savcının kişisel çabası olmasa ben burada daha uzun süre kalırdım. Allah ondan razı olsun. Onun sayesinde kurtuldum." ifadelerini kullandı.

Ömer Tarduş, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2007 yılında 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmış. Ceza İnfaz Kanunu'na göre aldığı cezanın üçte ikisi olan 33 aylık hapis cezasını çekmek üzere Ümraniye Cezaevi'ne yerleştirilmiş. "Kaldığım süre boyunca belki aldığım ceza bozulur umudu ile" Yargıtay'dan gelecek haberi beklediğini söylüyor. Hasretle beklediği 13 Eylül 2009 olan tahliye günü geldiğinde ise asıl şoku yaşamış. Ömer Tarduş, başından geçenleri şöyle anlatıyor: "Çıkmayı beklerken dosyam Yargıtay'da beklediği için tahliye olamadığımı öğrendim. Belki 10 yere dilekçe gönderdim. Ben zaten aldığım cezayı yatmışım. Bu saatten sonra temyiz neyime, dedim. Kimseye sesimi de duyuramadım. Cezaevine yeni savcı atanınca dilekçe verdim. Olaya anında müdahale etti." Ümraniye Cezaevi Savcılığı, Ömer Tarduş ile aynı durumda olan mahkûmları tek tek tespit etti. Diğer mahkûmların da tahliye olması için işlemler devam ediyor.

Kaynak: Melik Duvaklı-Zaman