BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Arınç olumlu dedi Bahçeli sinirlendi

Devlet Bakanı Arınç, Meclis'te AYİM'in kararını değerlendirdi, olumlu bulduğunu söyledi.

Abone ol

Üç genaralin görevden alınmasıyla ilgili askeri yargının kararlarını eleştiren Devlet Bakanı Bülent Arınç, söylediklerinin çarpıtıldığını iddia etti. AYİM'in bugün genareller hakkında verdiği kararı olumlu bulduğunu söyleyen Arınç, demokrasilerde yargı birliğinin esas olduğunu savundu.

Daha önce yaptığı açıklamalarda, AYİM'deki hakimlerin bağımsız karar alamayacağını söyleyerek askeri yargıyı topa tutan Arınç, üç generalin itirazının reddedilmesini "fevkalede olumlu" bir karar olarak değerlendirdi. Arınç, TBMM'de gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken şunları söyledi:

“AYİM'in kararı bir yargısal sürecin tezahürüdür. Yürütmeyi durdurma talebini oy çokluğuyla reddetti. Daha önce yaptığım bir konuşmada AYİM ile ilgili olarak bir prensibi, bir ilkeyi ortaya koymuştum. O prensip ve ilke şudur: 'Bütün demokratik ülkelerde yargı birliği esastır. Yargıda düalizm olmaz. Yani askeri yargı, sivil yargı diye... Demokratik Avrupa ülkelerinde de AB ülkelerinde de bir ikilik hiçbir zaman sözkonusu olmamıştır. Oysa bizde 1960 darbesinden sonra 1961 Anayasası'nda, 1980 darbesinden sonra 1982 Anayasası'nda yargıda ikilik en önemli kurum olarak görülmüştür.

"HUKUK BİLMEDİKLERİNİ SÖYLEMEDİM"

Demokrat, çağdaş, sivil bir anayasada yargı tekliği esas olduğunu söyleyen Arınç, AYİM'de görev yapan hakimlerin etki altında kalacağını söylemediğini iddia eden Arınç şunları söyledi:

"Hepsini tanıyorum. Hepsi hakkındaki kanaatimde şudur: 'Askeri Yargıtay da AYİM'deki hakimler de fevkalade hukuk bilgisine sahip, dürüst, vicdani kanaatleriyle karar veren insanlardır. Ben onların şahıslarıyla ilgili konuşmuyorum ama askeri mahkemeler belli bir statü olarak düzenlenirse, disiplin ve hiyerarşi içerisinde hakimler karar almakta, karar vermekte zorlanabilirler. Bu onların kişiliklerinden değil, mevcut yapıdan ileri gelir' demek istemiştim. Hatta bunun için bir de örnek verdim.

DGM'ler varken, üç hakimden biri de askeri hakimdi. Buna AHİM'de itiraz edildi. AHİM de yargıçların askeri bir disiplin ve hiyerarşi içinde, özlük haklarıyla bağlı bulundukları kurum adına hareket edebilecekleri düşüncesiyle DGM'lerden asker hakimin çıkarılmasını istedi. Parlamento bunu uygun gördü ve DGM'lerden asker üyeler çıkarıldı. 1999, 2000, 2001'de..."

ERDOĞAN KARARI ALKIŞLADI BAHÇELİ'DEN
SERT SÖZLER GELDİ
AYRINTILAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

ERDOĞAN: BEKLEDİĞİMİZ BİR KARARDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nin 3 generalin başvurusuna ret kararına ilişkin olarak, "Karar doğrusu tabiiki bizim de beklentimizdi diyebilirim" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura kararlarının tavsiye kararı olacağı yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Bu haberi ben gazetede okudum. Benim önüme gelmiş böyle bir düzenleme yok. Böyle bir düzenlemeyi, böyle bir çalışmayı kim yapıyor onu da bilmiyorum" dedi.

BAHÇELİ: "BÜLENT ARINÇ ADINDA BİR ŞAHSIN AKP ADINA TEHDİDİ İLE OLUYORSA KINIYORUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin (AYİM) açığa alınan 3 generalle ilgili kararını değerlendirerek, "Eğer bu hukuken reddedilmiş ise bu reddediş hukukçuların süzgecindeyse saygı duruyorum. Ama Bülent Arınç adında bir şahsın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum" dedi.

Bahçeli, Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, belediye hizmet binasının temel atma törenindeki konuşmasında, AYİM kararını da değerlendirdi.

AYİM kararına saygı duyduklarını ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti: "Ama yargı esen bir yanlış rüzgarın sürüklediği bir yargı olmamalıdır.

Sayın Bülent Arınç Bey, ’askeri yargıyı albaylar yönetiyor, ama sorgulanması gerekenler generallerdir, albaylar, bu generalleri nasıl sorgulayacaktır, askeri yargıdan nasıl bir karar çıkacaktır’ diye tahrik ediyor, teşvik ediyor, sözüm ona tehdit ediyor. Ne oldu şimdi üç generalin başvurusu hukuken reddedilmiş oldu.

Eğer bu hukuken reddedilmiş ise bu reddediş hukukçuların süzgecindeyse saygı duruyorum. Ama Bülent Arınç adında bir şahsın AKP adına tehdidi ile oluyorsa kınıyorum."