BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Sarıgül mü Tekin mi? İşte anket sonuçları

ORC Araştırma'nın İstanbul'daki seçmen eğilimleri anketinin sonuçları yayınlandı.

Abone ol

ORC Araştırma'nın 2-11 Kasım tarihleri arasında İstanbul'daki seçmenin eğilimlerine yönelik yaptığı araştırmanın sonuçları çarpıcı detayları ortaya koydu.

İstanbul'da yaşayan Kürt, Alevi ve Cemaat mensuplarına ulaşılan ankette seçmenin merak ettiği çok sayıda soru da yanıt buldu.

İşte o sonuçlar...

CHP'LİLER SARIGÜL'Ü İSTEMİYOR

İstanbul'daki CHP'li Belediye Meclis Üyesi, ilçe yöneticisi ve CHP'de kayıtlı üyelere "CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı kim olmalı?" sorusu yöneltildi.

Ankete katılanların yüzde 42.4'ü Gürsel Tekin yanıtını verirken, Mustafa Sarıgül'ü destekleyenlerin oranı yüzde 35.6'da kaldı.

MİLLETVEKİLLERİ NE DİYOR?

CHP milletvekilleri ve PM üyelerine aynı soru sorulduğunda Gürsel Tekin, Mustafar Sarıgül'e açık ara fark attı.  Vekil ve PM üyelernin 57'si Gürsel Tekin derken, Sarıgül'e destek yüzde 29'da kaldı.

KÜRTLER'DEN SARIGÜL'E OY YOK

Anketin bir başka bölümünde ise İstanbul'da yaşayan Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenlere "CHP adayı Mustafa Sarıgül olursa oy verir misiniz?" sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 91.5'i "Oy vermem" derken, yüzde 8.5'i "Veririm yada verebilirim" seçeneğiin tercih etti.

Doğu ve Güneydoğu kökenli vatandaşların Gürsel Tekin tercihi sorulduğunda da tablo değişmedi. Ankete katılanların yüzde 88.7'si Gürsel Tekin'e oy vermezken, yüzde 11.3'ü oy verebilirim dedi.

ALEVİLER 'SARIGÜL' DİYOR

İstanbul'da yaşayan Alevi yurttaşlara "CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalı?" sorusu sorulduğunda ise Mustafa Sarıgül'ün adı açık ara farkla öne çıktı.

Ankete katılanların yüzde 53'ü Mustafa Sarıgül'ün adını verirken, Gürsel Tekin'e oy vereceklerin oranı yüzde 22.6'da kaldı.

AK PARTİ MHP'NİN GERİSİNDE KALDI

Alevi seçmene "30 Mart 2014 yerel seçimlerinde oy vermeyi düşündüğünüz parti hangisidir? "sorusu sorulduğunda ise CHP açık ara lider oldu.

Alevi vatandaşların yüzde 74.8'i CHP derken, ikinciliği yüzde 9.5 ile BDP-HDP aldı. Yüzde 5 ile MHP üçüncü sırada yer alırken, AK Parti yüzde 4.2 ile 4'ncü sırada kaldı.

CEMAAT MENSUPLARININ TERCİHİ NE?

İstanbul'da yaşayan ve herhangi bir cemaate mensup olduğunu belirten seçmenlere aynı soru sorulduğunda ise tablo tamamen değişti. Ankete katılan cemaat mensuplarının yüzde 58.9'u AK Parti derken, yüzde 15.6 ile SP ikinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 7.5'i MHP'ye yüde 3.3'ü BDP-HDP'ye oy verirken, CHP'nin cemaat mensupları arasındaki oy oranı ancak yüzde 2'ye ulaşabildi. 

KÜRTLER AK PARTİ DEDİ?

İstanbul'da yaşayan Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenin İstanbul'daki tercihi AK Parti oldu.
Yerel seçimlerde kime oy verirsiniz? sorusuna yüzde 43. 7 AK Parti derken, CHP'ye yüzde 25.4, BDP'ye ise 18.5 oy oranı çıktı.

KÜRTLER OY KULLANMAYACAK

BDP ve HDP'nin İstanbul'da aday göstermemesi durumunda hangi partiye oy verirsiniz sorusuna gelen yanıt ise son derece ilginç.

Doğu ve Güneydoğu kökenli seçmenin yüzde 41.4'ü oy kullanmam yanıtını verirken, yüzde 25.2'si AK Parti'ye, yüzde 14'ü ise CHP'ye o vereceğini açıkladı.

a.20131114144836.jpg