BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,62
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Rumlar Ürgüp'de gözyaşlarını tutamadı

Ürgüp'den 1924 yılında yapılan mübadelede Yunanistan'a göç eden Rumlar, seneler sonra doğdukları evleri ziyaret ettiler.

Abone ol

Ürgüp'ün Mustafapaşa beldesinden 1924 yılındaki mübadele ile Yunanistan'a göç eden Rumlar, yıllar sonra doğdukları evleri ziyaret ederek hasret giderdi.

Yunanistan'ın Selanik kentinden bir grup, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesine geldi. Rumca'da 'Güneş'in kenti' anlamına gelen Sinasos olarak da anılan Mustafapaşa beldesini ziyaret eden üçüncü kuşak Yunanlılardan bazıları, 1924 yılına kadar atalarının yaşadığı evleri ve konakları ziyaret ederek mekanları tanımaya çalışırken gözyaşlarını tutamadı.

Konukları Cumhuriyet Meydanı'nda ziyaret eden Mustafapaşa Belediye Başkanı Levenk Ak, geçmişte doğdukları, anne ve babalarının yaşadığı mekanları tanımaya ve bulmaya çalışan Yunanlılara yardımcı olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Ak , turistlerin her yıl gruplar halinde Yunanistan'dan atalarının yaşadıkları mekanları görmeye geldiklerini belirterek, kendilerinin de aynı şekilde Yunanistan'ın Selanik bölgesini ziyaret ettiklerini söyledi.

Ak, Yunanistan'ın Plastikabos Belediyesi ile Mustafapaşa beldesinin kardeş şehir olduklarını anımsatarak her iki ülke insanlarının birbirlerinin yaşam ve kültürlerini yakından görmenin sevincini yaşadıklarını söyledi.
Ak, konuklara bölgeyi tanıtan çeşitli hediyeler takdim etti.