BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Renault'un sırlarını hangi ülke çaldı?

Renault otomobil şirketinin 3 çalışanının, Çinlilere gizli bilgi sağladığı ve karşılığında para aldıkları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia edildi.

Abone ol

Fransız haftalık dergisi Le Point, Renault otomobil şirketinin 3 çalışanının, elektrikli otomobillerin bataryalarıyla ilgili Çinlilere gizli bilgi sağladığı ve karşılığında para aldıkları gerekçesiyle işten çıkarıldığını iddia etti.

Derginin internet sitesindeki iddiaya göre, Renault'ya taşeronluk yapan bir firma, pazartesi günü görevlerine son verilen 3 yetkili ile Çinliler arasında arabuluculuğu sağladı ve işten çıkarılan Renault çalışanlarının hesabına yurt dışından para yattığı tespit edildi.

Le Point'ın iddialarıyla ilgili Renault açıklama ve yorum yapmadı.

Fransız gizli servisi, Renault'daki sanayi casusluğuyla Çin'in bağlantısını araştırıyordu.

Fransa'da yayımlanan Le Figaro, şirketin, sanayi casusluğu vakasının Çin'le bağlantılı olabileceğinden şüphelendiğini, Fransız gizli servisinin konuyla ilgili araştırmalar yaptığını yazmıştı.

Renault, sanayi casusluğunun şirketin stratejik varlıklarını tehdit ettiğini açıklamış ve birkaç ay süren soruşturmanın, bu üç çalışanın davranışının Renault'nun etik kurallarına karşı olduğunu, bilinçli olarak ve kasten şirketin varlıklarını tehlikeye attığını gösteren bir dizi unsurun belirlenmesine fırsat verdiğini belirtmişti.

Fransız devletinin yüzde 15 hissesine sahip olduğu Renault, Japon ortağı Nissan ile beraber 4 milyar dolar tutarında yatırım yaptığı elektrikli araç programının tehlikeye girmesinden endişeleniyor. Her iki şirketin gelecek iki yılda yeni elektrikli otomobillerini piyasaya sürmesi bekleniyor.

Her iki şirket, elektrikli otomobillerin, araçların karbon salımı açısından uzun vadede en iyi çözüm olduğunu düşünüyor.

Buna karşın dünyanın en büyük otomotiv şirketlerinden Amerikalı General Motors ve Japon Toyota ise hem elektrikli hem de benzinli motora sahip hibrid araçların geliştirilmesine büyük yatırım yaptı.