BIST 10.050
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.400,64
HABER /  DÜNYA

Wikileaks mağdurları ABD güvencesinde!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, "birkaç yüz kişinin", belgelerin açıklanmasından ötürü tehlikeye girebileceğini belirtti.

Abone ol

Wikileaks tarafından açıklanan ABD Dışişleri Bakanlığı gizli yazışmalarında adları geçen yabancı kaynakların ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından uyarıldığı ve bir kısmının daha güvenli yerlere geçmelerine ABD tarafından yardımcı olunduğu açıklandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü P.J. Crowley, "birkaç yüz kişinin", belgelerin açıklanmasından ötürü tehlikeye girebileceğini, bu konuda kendilerinin uyarıldığını belirterek, bunların küçük bir kısmına, "daha güvenli yerlere geçmeleri için" yardım edildiğini belirtti.

GAZETECİLER VE SİVİL AKTİVİSTLER

Crowley, Amerikalı yetkililerle konuşan ve bu nedenle belgelerde adları geçenler arasında sivil toplum aktivistleri, gazeteciler veya hükümet yetkililerinin bulunduğunu söyledi. Sözcü, bu kişilerin Amerikalı yetkililerle görüşmelerinin ve bunların Wikileaks tarafından ifşa edilmesinin, yerel hükümetleri veya diğer yerel siyasal güçleri kızdırabileceğini düşünerek, önlemler alındığını ifade etti.

Crowley, belgelerle adları açıklanan kişilerle ilgili durumları değerlendirmek üzere özel bir ekip oluşturduklarını bildirdi. Crowley, "Belgelerde adları geçenler üzerinde odaklanarak, özellikle dünyadaki baskıcı toplumlardakilerin şiddet, hapis veya diğer ciddi zararlara maruz kalıp kalmayacakları riskini değerlendirdik" dedi. Bunların "birkaç yüzünün" potansiyel risk ile karşı karşıya bulundukları sonucuna vardıklarını belirten sözcü, "küçük sayıdaki durumda, bu insanların daha güvenli yerlere geçmelerine yardımcı olduk" diye konuştu.

-HÜKÜMETLER DE UYARILDI-

Bu kişilere nasıl yardım ettiklerine dair ayrıntıları açıklamayan Crowley, buna karşın, ilgili hükümetleri, "Wikileaks belgelerinde adları geçenlere baskı yapılmaması konusunda uyardıklarını" belirtti.

Sözcü, "Belirli durumlar için ilgili hükümetlerin, Wikileaks belgelerinde adları geçen kişilere karşı ters eylemler yapmalarının, bu hükümetlerle ilişkilerimizi etkileyeceğini, (bu hükümetlere) bildirdik" dedi.