BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,78
ALTIN 2.436,34
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan Papandreu'ya fena patladı!

Bu sabah Erzurum'da dostluk mesajı veren Papandreu ile Erdoğan'ın söylemi akşam saatlerinde sertleşti...

Abone ol
Kıbrıs sorunu konusunda Yunanistan Başbakanı Papandreu'nun sözlerini yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Bir karar alıyorsunuz ama karşınızdakiler bunu uygulamıyor. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs hep versin. Kusura bakma. Sorunu çözmek istiyorsan masaya geleceksin" dedi.

Erzurum'da iki başbakan arasında soğuk rüzgarlar esti. Önce Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu büyükelçilere konuştu ve Türkiye'nin Kıbrıs'ta işgalci olduğu mesajını verdi. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Papandreu'nun eleştirilerini yine sert bir dille yanıtladı.
 
Papandreu'nun konuşması sırasında sürekli not aldığı görünen Erdoğan'ın konuşmasında bu notlardan faydalandığı görüldü. Erdoğan'ın konuşması sırasında da Papandreu'nun tek tek not alması dikkat çekti.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

"27 ülke oybirliği ile karar aldı. Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyon son bulacak. Son buldu mu? Hayır. Peki ben bir Başbakan olarak bir siyasetçi olarak, sorumluluk mevkindeki bir insan olarak ne yapayım. Karşımdakilerin yaptığı bu. Oybirliği ile bir karar alıyorsunuz ama karşınızdakiler bunu uygulamıyor.
TÜRKİYE HEP VERSİN, KUSURA BAKMA

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs hep versin. Kusura bakma. Sorunu çözmek istiyorsan masaya geleceksin karşılıklı çözeceğiz. Biz kendimiz istediğimiz kadar herkes için özgürlük istiyoruz.

Israrla altını çizerek, silahlara değil eğitime, mayınlara değil sağlığa, duvarlara değil otoyollara yatırım yapan bir dünya kurmak istiyoruz. Enerjiyi uzalaşmaya, barışa harcamak istiyoruz. Eksen kayması yok. Her yerde barış istiyoruz.

45 TOPLANTIDA HANGİ SIFATLA OTURDUYSANIZ...

Sayın Hristofyas beni her gördüğünde başbaşa konuşmak istiyor. Sayın Papadupulos da aynısını söylüyordu. Gelin diyorum burada eskiden Sayın Talat vardı şimdi Eroğlu var. İngiltere ve BM’yi istiyorsanız AB’de bir temsilci versin oturup onu da alıp çalışalım.
Hristofyas diyor ki, 'Ben Eroğlu ile hangi sıfatla oturacağım'. Ben de, '45 toplantıda hangi sıfat ile oturduysanız o sıfat ile oturun' dedim.

HAYVANLAR KOKLAŞA KOKLAŞA

Kusura bakmayın ama hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa denir. Biz de konuşarak anlaşmak istiyoruz. Gerilim ortamını birileri tahrik ediyor.
1952’den beri Patrikhane’ye kimse gitmezken, pazartesi günü benim yardımcım Arınç gitmiştir. Bizim Batı Trakya’daki seçilmiş müftülerimiz hala kabul edilmiyor, atama yapılamıyor. Patriğin bizim tarafımızdan atanması ne kadar yanlışsa Batı Trakya’daki müftünün atanması da yanlıştır.

SAMİMİ ŞEKİLDE ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Kıbrıs'ta son derece samimi şekilde çözümü istiyoruz ama adil, kapsamlı ve kalıcı çözüm olmalı. Yunanistan ile ilişkiler son dönemde tarihinde olmadığı kadar ilerleme kaydetti. Aramızdaki vizeler kalktığı zaman insanlarımız arasındaki ilişkiler daha da artacaktır. Aramızdaki dış ticaret hacmi de sürekli artıyor ve biz bundan memnunuz. Bu şekilde Yunanistan - Türkiye ilişkilerinin örnek olmasını istiyoruz.

EGE BARIŞINI DOSTUM YORGO İLE SAĞLAYACAĞIZ

Kıbrıs sorunlarına ortak çözüm bulursak, karşılıklı sorunlar sona erecektir. Buna değerli dostumun dediği Ege uçuşları da dahil. Biz barış için çabalarken yazılı ve görsel medya ne der diye düşünemeyiz. Gerilimlere yol açmayacak bir Ege barışını dostum Yorgo ile birlikte sağlayacağız.

Ege'nin bizi ayıran değil birleştiren deniz olduğuna inanıyoruz ve Yunanistan'ın da buna inanması bizi memnun ediyor.

Hükümet olarak kısa değil, orta ve uzun vadeli hedeflere ilerliyoruz. Hedefimiz cumhuriyetimizin 100. yılıdır, yani 2023 yılıdır. 2023 itibariyle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Hedefimiz 1 trilyon dış ticaret."