BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,95
ALTIN 2.451,39
HABER /  POLİTİKA

Referandumda AK Parti'ye hayat öpücüğü oradan geldi

Referandum sonuçlarında doğu ve güneydoğudan gelen 'evet' oyları AK Parti'ye can simidi oldu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Referandumun en dikkat çekici sonuçlarında biride doğu ve güneydoğudaki "evet" oylarının artışı oldu.

16 Nisan'da halkın oyuna sunulan Anayasa değişikliği yüzde 51.4 "evet" yüzde 48.6 "hayır" oyu aldı. "Evet" ve "hayır" oylarında farkın çok olmadığı bu seçime Kürt seçmenin AK Parti'ye kritik destek damga vurdu. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında bu iki bölgedeki "evet" oylarının yükselişine özel vurgu yaptı.

NEFES ALDIRDI

Bölge genel olarak HDP'nin çağrısıyla "hayır" dedi ama AK Parti bir önceki seçime oranla oylarını yükseltti. İşte bu çıkış gecenin ilerleyen saatlerinde batı illerinde zor durumda kalan AK Parti'ye, adeta "nefes borusu" oldu.

14 İLDE 329 BİN OY ARTIŞI

1 Kasım seçimleriyle karşılaştırıldığında AK Parti ve MHP bloğu, oylarını 13 ilde tam 329.811 oy arttırdı.Yaklaşık 48 milyon seçmenin oy kullandığı seçimde bu artış yüzde 0.7'ye karşılık geliyor. İşte o iller:

Ağrı, Muş, Van, Bitlis, Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Adıyaman, Şanlıurfa.

Bu kapsamda 1 Kasım seçimleri ile 16 Nisan halk oylaması kıyaslandığında "evet cephesi"nde oy oranı, Diyarbakır'da yüzde 22,2'den yüzde 32,42'ye, Batman'da yüzde 30'dan yüzde 36,48'e, Mardin'de yüzde 30'dan yüzde 40,96'ya, Siirt'ta yüzde 40'dan yüzde 48,1'e, Şırnak'ta yüzde 13'ten yüzde 28,41'e, Şanlıurfa'da da yüzde 67,8'den, yüzde 70,82'ye yükseldi.

İTİRAZLAR DAHA GÜR ÇIKACAKTI

Peki bu artış oylar olmasaydı ne olurdu? Aksi durumda 'evet' oyları 50'nin biraz üstünde olacaktı. "Meşruiyet" sorgulamasını gündemde tutacak olan CHP, YSK'nın kapısında şimdikinden daha fazla nöbet tutacaktı.

HDP'YE HENDEK KIZGINLIĞI

MHP'nin bölgedeki etkisizliği göz önüne alındığında ortaya çıkan tablo nasıl okunmalı? Kürt seçmenin AK Parti'ye anayasa değişikliğinde desteği olarak okunduğu gibi, hendek savaşlarındaki tavrı nedeniyle HDP'yi "cezalandırma" olarak da görüldü. Evinden işinden eden terör örgütü PKK'ya tepki gösteren vatandaşların tercihi halk oylaması sonucuna yansıdı.

ERDOĞAN BU AYRINTIYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, referandum gecesi Huber Köşkü'nde yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki oylara ayrı bir vurgu yapmış "Partilerin halk oylamasındaki pozisyonlarını dikkate aldığımızda, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tüm illerde 10 ilâ 20 puanlık artışlar olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Kürt illeri referandum sonuçları bomba! Kimse beklemiyordu