BIST 8.795
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.237,45
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Osmanlıca klavye ürettiler

Osmanlıca bilgisayarda yazmak isteyenler için özel klavye üretildi.

Abone ol

ISPARTA'da 162 çeşit Kur'an-ı Kerim basan bir şirketin teknoloji birimi Ar-Ge çalışması sonucunda, bilgisayarda Osmanlıca yazımı kolaylaştırmak amacıyla üzerinde Latin harflerin yanında Osmanlıca harflerin de bulunduğu Osmanlıca klavye üretti.

Şirket müdürü Ali Yıldız, geçmişte Türkçe'yi İslam ile bütünleştirmek için "Osmanlı alfabesi" şeklinde bir elifbanın geliştirildiğini söyledi.

Osmanlıca'nın Türkler tarafından uzun yıllar kullanıldığını anlatan Yıldız, Osmanlıca'nın günümüz Türkçe'sinden fazla bir farkının olmadığını, tek farkın Latin harfleri yerine Kur'an harflerinin kullanılması olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin çok zengin bir Osmanlıca bilgi arşivinin bulunduğunu, buna rağmen bugün çoğu kişinin bunları okuyamadığını ifade eden Yıldız, "Dünya üzerinde kütüphaneye gidip de ecdadından bir şey okumadan giden bir millet gösterilemez" dedi.

Son yıllarda millet olarak Osmanlıca arşivlerin zenginliğinin farkına vardıklarını, çok sayıda kişinin Osmanlıca öğrenmeye başladığını vurgulayan Yıldız, gönüllü kuruluşlar tarafından geçen yıl binlerce kişiye Osmanlıca kursu verildiğini aktardı.

Bu kapsamda 85 yıl aradan sonra Türkiye'nin ilk Osmanlıca dergisini çıkardıklarını ve yoğun ilgi ile karşılaştıklarını anlatan Yıldız, sanal ortamda Osmanlıca yazmak isteyenlere yönelik de bir yazılım geliştirdiklerini ve bunun 50 binin üzerindeki kişi tarafından indirildiğini kaydetti.

Osmanlıca'nın bilgisayarda Latin harfleri ile yazılmasının mümkün olmadığını ve bu durumun da üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavye yapmayı zorunlu hale getirdiğini ifade eden Yıldız, bu nedenle bir Osmanlıca klavye geliştirmeyi kararlaştırdıklarını dile getirdi.

Yaptıkları araştırmada Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) 2006 yılında Osmanlıca bir klavyenin nasıl olması gerektiği yönünde bir taslağın bulunduğunu öğrendiklerini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

"Ancak buna kimse sahip çıkmadı. Biz de şirket bünyesindeki Hay-Teknoloji olarak üzerinde Osmanlıca karakterlerin bulunduğu klavyeyi geliştirdik. Bu sahadaki boşluğu doldurmuş olduk. Çünkü Latin harfleri ile Osmanlıca yazmak mümkün değil. Osmanlıca klavyenin üzerinden hem Latin harfleri, hem de Osmanlıca karakterler var. Kullanımı çok kolay. Klavyeyi Q ve F formatında hazırladık. Klavye ile birlikte bir kurulum CD'si veriyoruz. Bu kurulumu yapmadan Osmanlıca yazılamıyor."

Üretilen Osmanlıca klavyenin dünyada ilk olduğunu öne süren Yıldız, klavyenin internet üzerinden satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.