BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  GÜNCEL

Gülen Green Carda başvurdu

Fethullah Gülen ABD'de oturma izni sağlayan Green Card'a başvurdu.

Abone ol

1997'den bu yana ABD'de yaşayan Fethullah Gülen'in birkaç ay önce ABD'de oturma izni sağlayan Green Card'a başvurduğu, ancak ABD yönetiminin Türkiye'nin en güçlü dini cemaatlerinden birinin ruhani lideri olarak bilinen Gülen'in talebini reddetme aşamasında olduğu öğrenildi. Türk ve ABD'li kaynaklar, Gülen'in bir süre önce yaptığı Green Card başvurusunun ABD yönetimi içinde Beyaz Saray, Pentagon, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları tarafından ayrı ayrı değerlendirmelere tabi tutulduğunu belirtti.

Ancak Amerikan yönetimi, Gülen'in başvurusuna "sponsor" olan ve cemaate yakınlığıyla bilinen vakıf konusunda tereddüt sahibi olduğu için başvuruyu reddetme eğiliminde. "Şahsı, vaazları ve yazıları konusunda hiçbir sıkıntımız yok" diyen bir kaynak, buna karşın vakfı tanımadıklarını ve talebin bu yüzden kabul edilmesinin zor olduğunu söyledi. Ancak Washington'daki gözlemciler, ABD yönetiminin Gülen'in Green Card talebini reddetme sebebinin Türk-Amerikan ilişkileri ve "Ankara'nın tepkisini çekmemek" olabileceğini vurguluyor.

ABD SICAK BAKIYOR
Dokuz yıl önce ABD'ye göç eden Fethullah Gülen, halen Pennsylvania eyaletinde yaşıyor. Müritleri tarafından "Hocaefendi" diye anılan Fethullah Gülen, sağlık nedenleriyle gittiği ABD'de 28 Şubat sürecinin kendi cemaatine yönelmesi ve bizzat tutuklanma talebiyle hakkında açılan davalar nedeniyle kalmaya karar verdi. ABD yönetimi, Gülen ve cemaatinin sergilediği İslam modelini "ılımlı" ve "Batı dünyasıyla barışık" diye tanımlarken, Türkiye'de sayısız soruşturmaya konu olan Fethullah Gülen, devlet içinde laiklik hassasiyeti olan bazı çevreler tarafından sakıncalı veya "devleti ele geçirmeye çabaladığı" gerekçesiyle "rejime yönelik tehdit" diye algılanıyor.

DÖNMEYİ İSTİYOR
Gülen'in ABD'de yaşıyor oluşu, kendi cemaatinin diğer İslami çevrelerde rastlanan "Amerikan karşıtlığı" konusunda daha temkinli olmasına neden oluyor. Ancak diğer taraftan Türkiye'de sayısız soruşturma geçiren Gülen'in ABD tarafından "himaye edildiği" görüntüsü de Türkiye'de devlet içinde ve dışındaki laik çevrelerdeki "Amerikan karşıtlığını" kışkırtıyor. Yakın çevresi, okulları, gazetesi, yayın organları, finans kuruluşları ve geniş bir sosyal dayanışma ağıyla Türkiye'nin en güçlü dini cemaatinin ruhani lideri sayılan Gülen'in Türkiye'ye dönmeyi arzuladığı, ancak dönmesi halinde bazı savcıların geçmişte olduğu gibi hakkında işlem yapması olasılığından çekindiğini belirtiyor.

Gülen açısından Türkiye'ye dönmesini riskli kılan hukuki süreç henüz tamamlanmış değil. Geçmişte sayısız davada yargılanan Gülen, 1 Ağustos 2000 yılında Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, "İslami esaslara dayalı devlet kurabilmek için yasadışı örgüt kurduğu" gerekçesiyle Fethullah Gülen'in 10 yıla kadar ağır hapse mahkum edilmesi istendi. Kesin hükme bağlanması, 2003 Mart ayında 4616 sayılı Şartla Salıverilme Yasası'nın 1/4'üncü maddesi uyarınca 5 yıl süresince ertelendi. Bu süre içinde Fethullah Gülen'in aynı cins veya daha ağır bir suç işlemesi durumunda yargılamanın yeniden başlaması kararlaştırıldı. 5 Mayıs 2006'da avukatlarının başvurusu üzerine Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişiklikleri dikkate alınarak beraatına karar verildi. Savcı bu karara karşı Yargıtay'a itiraz etti.

Haber: Aslı Aydıntaşbaş
Kaynak: