BIST 10.320
DOLAR 32,19
EURO 35,08
ALTIN 2.457,62
HABER /  DÜNYA

İsrail ablukaya alıyor!

İsrail Savunma Bakanı Peretz, Gazze ve Batı Şeria'da abluka uygulanması emrini verdi

Abone ol

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da genel abluka uygulaması talimatını verdi. Uygulama, bu gece itibarıyla yürürlüğe girecek ve 22 Temmuz Cumartesi akşamına dek sürecek.

Abluka kararına, artan terör uyarıları ve İsrail'de olası intihar eylemi endişelerinin etken olduğu bildirildi. İsrail, son 2 günde Lübnan'ın güneyinin yanısıra Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da, özellikle Nablus'taki askeri operasyonlarını yoğunlaştırmıştı. İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi'nde İsrail sınırı yakınlarındaki Mugazi mülteci kampına sabahın erken saatlerinde tanklar ve buldozerler eşliğinde girmesiyle Filistinli militanlarla çıkan çatışmalar ve insanız uçaklardan atılan füzeler 1 günde 9 kişinin ölümüne, 100 dolayında kişinin de yaralanmasına neden oldu.

İsrail ordusunun 3. cephesi, Batı Şeria'nın Nablus kenti oldu. Nablus'ta Filistin hükümet binaları ve güvenlik güçlerinin karargahının yer aldığı bina, içeride militanların bulunduğu gerekçesiyle kuşatılmıştı. Filistinli güvenlik güçlerinin, binada aranan kimsenin olmadığı yönündeki açıklamalarına karşın Mukata karargahının kuşatılması sürdü.

Çıkan çatışmalarda 4 Filistinli öldü, 30 kişi yaralandı, 150 dolayında Filistinli güvenlik görevlisi de gözaltına alındı. İsrail ve Filistinli güvenlik yetkililerinin, Nablus'un girişindeki Havara kontrol noktası yakınlarındaki merkezde Nablus'taki kuşatma krizini çözmeye çalıştıkları belirtiliyor.