BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.395,24
HABER /  GÜNCEL

Kışlada devrim gibi karar

Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi devrim niteliğinde bir karara imza attı.

Abone ol

Annesiyle cebinden konuşan er bir ay ceza aldı. Askeri mahkeme, "Haberleşme hürriyetine aykırı" diyerek beraat verdi. Hâkim "emre itaatsizlik" maddesinin kaldırılması için de Anayasa Mahkemesi'ne gitti.

Askeri birliklerde cep telefonu yasağının 'haberleşme hürriyetine' darbe vurduğunu savunan İzmir'deki askeri mahkeme hâkimi yüzbaşı Yusuf Kaya, cep telefonu kullanan er için beraat kararı verirken, "Son üç yılda 20 bin asker annelerine 'Ben iyiyim' dedikleri için birer ay hapis yattı. Bu adalet değil" dedi.

Cep telefonlarına özgürlük yolunu açacak olan süreç Narlıdere Askeri Gazinosu'nda olarak vatani görevini yürüten İ.Ç. adlı erin üzerinde cep telefonu bulunmasıyla başladı. Er, hakkında Güney Deniz Saha Komutanlığı'nda Askeri Ceza Yasası'nın "emre itaatsizlik" suçunu düzenleyen 87'nci maddesi uyarınca 25 güne kadar hapis cezası istemi ile dava açıldı. Askeri mahkeme, İ.Ç.'nin beraatine karar verdi. Hâkim Kaya, kışlada cep telefonu yasağıyla, Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde düzenlenen haberleşme hürriyetinin kısıtlandığı gerekçesiyle, beraat kararı verdi.

"Askerlerin birliklerdeki ankesörlü telefonlarla haberleşme hürriyetlerini kullanabileceklerinin" öngörüldüğünü anımsatan hâkim, askeri birliklerde her zaman yeterli sayıda ankesörlü telefon bulunmadığını, cep telefonunun mesaj çekme gibi imkânlar sağladığını, özel görüşmelerini de başkalarının duyamayacağı şekilde yapabileceğini vurguladı. Karara, erbaş ve erlerin cep telefonlarını yalnızca koğuşlar bölgesinde kullanmalarına izin verileceği de eklendi. Hâkim Kaya, bununla da kalmadı ve kışlada cep telefonlarına özgürlük sağlanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Kaya, 87'nci maddeye itiraz ederek "toplu olarak bir kesimin haberleşme hürriyetini kısıtlayıcı mahiyette idari emir çıkarılması hukuka ve Anayasa'nın haberleşme hürriyetine ilişkin maddelerine aykırıdır" dedi.

KOMUTANLAR RAHATSIZ

Karar, bazı üst düzey komutanlar arasında rahatsızlık yarattı. Üst düzey bir general "Böyle bir karar olmaz, asker içtimaya çıkınca cep telefonuyla mı konuşacak, eğitim sırasında telefonlar mı çalacak? Bu askeri disipline zarar verir" diyerek şikâyetçi oldu. Askeri çevreler, kışlada cep telefonunun serbest olmasının bir dizi sakıncaya yol açacağına dikkat çekiyor. Yasağın güvenlik gerekçesiyle uygulandığını belirten aynı kaynaklar, daha önce verilen bir kararla er ve erbaşların birliklerine getirmeden, hafta sonu çarşıya çıktıklarında cep telefonu kullanmalarının serbest bırakıldığına dikkat çektiler.

Haber: Sibel Hürtaş
Kaynak: