BIST 10.330
DOLAR 32,23
EURO 34,76
ALTIN 2.456,02
HABER /  GÜNCEL

İşsiz hastalara tedavi müjdesi

Binlerce işsizi ve ailesini hastaneden geri döndüren uygulama Bakan Dinçer'in devreye girmesiyle rafa kaldırıldı.

Abone ol

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun işsiz kalanların sağlık hizmetinden yararlanma süresini 10 güne düşürmesi büyük yankı uyandırınca süre yeniden 100 güne çıktı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığından yapılan açıklamada, işten ayrılan zorunlu sigortalıların, genel sağlık sigortalısı olma şartlarını taşımaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceği bildirildi.

Açıklamada, 2006 yılında gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformuyla, Türkiye sınırları içinde yaşayan herkesin, herhangi bir sınırlama ve istisna olmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanmasının öngörüldüğü anımsatıldı.

Reformla ülke sınırları içinde yaşayan herkesin genel sağlık sigortalısı sayıldığı ifade edilen açıklamada, ''Geçmiş dönemlerde sıradan olaylar haline gelen sağlık hizmet sunucularına gidememe veya rehin kalma uygulamaları ortadan kaldırılmıştır'' denildi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre zorunlu sigortalı olarak çalışanların işten ayrıldıkları tarihten itibaren 10 gün sonra sigortalılık niteliklerinin sona erdiğine değinilen açıklamada, bu durumdaki sigortalıların bir yıl içinde 90 gün primlerinin yatması halinde, 10 günden sonra, genel sağlık sigortalısı olarak prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın 90 gün süreyle sağlık yardımlarından yararlandığı kaydedildi.

İşsizlik ödeneğine hak kazanan işten ayrılmış kişilerin işsizlik ödeneği süresince; kamu idarelerine ait mevsimlik işlerde çalışan sigortalıların ise iş akitleri askıda kaldığı süre içinde kısıtlama olmaksızın sağlık yardım hakkı bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ''İşten ayrılan zorunlu sigortalılar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 60. maddesinin birinci fıkrası (özellikle c bendi) kapsamında genel sağlık sigortalısı olma şartlarını taşımaları halinde, yine sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edeceklerdir'' denildi.

Bu şartlardan hiçbirini taşımayan yeşil kart sahibi kişilerin de sağlık hizmetlerinden faydalandığının altı çizildi.

Açıklamada, geçtiğimiz günlerdeki iki günlük sorunun teknik bir aksaklıktan kaynaklandığı ifade edilerek, şöyle denildi:

''Provizyon uygulama programı üzerinde yapılan bir teknik çalışma nedeniyle meydana gelen bir eksikliğe bağlı olarak, 16 ve 17 Şubat tarihlerinde bazı sigortalılarımız sağlık provizyonu alamamışlardır. Aksaklığın fark edilmesiyle birlikte provizyon sistemindeki hata düzeltilerek, işinden ayrılan sigortalılarımızın eczane ve hastanelerde sağlık yardımlarından yararlanması 18 Şubat 2010 tarihi itibariyle sağlanmıştır. Bu vesileyle 16 ve 17 Şubat günlerinde provizyon alamayan vatandaşlarımızdan özür dileriz.''