BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,81
ALTIN 2.452,46
HABER /  GÜNCEL

Yeni bir Muhsin Yazıcıoğlu faciası mı?

Türkiye Muhsin Yazıcıoğlu faciasının bir benzerini Otiv Dağı'nda yaşamak üzere. 18 genç 'Kurtarın bizi' çığlıkları atıyor..

Abone ol

Erzurum'dan Rize'ye giden üniversite öğrencilerini taşıyan midibüs, İkizdere İlçesi yakınlarında Ovit Dağı'nda çığda mahsur kaldı. Yoğun tipi ve sis yüzünden dün akşamdan bu yana ulaşılamayan midibüste bulunan 18 kişiyi kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Atatürk Üniversitesi'nde okuyan ve Karadeniz illerindeki ailelerinin yanına bayram tatiline giden gençler Erzurum'dan dün saat 17.00'de Öz İspir Seyahat'e ait midibüsle yola çıktı. Midibüs sürücüsü bölgede kar yağışı olması nedeniyle Artvin ya da Gümüşhane güzergahını takip etmesi gerekirken yolu kısaltmak için İspir- İkizdere karayolunu seçti. Üniversitelilerin midibüsü, `17.00- 07.00 saatleri arasında araç trafiğine kapalıdır' tabelasını Ovit Dağı'nı geçerken olanlar oldu.

 Bakan Yıldırım bölgede
 Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım kurtarma çalışmalarını yerinde izlemek üzere Rize'ye hareket etti.. Yolculardan 26 saattir haber alınamıyor..



İKİ YANINA ÇIĞ DÜŞTÜ

Midibüs, 2640 metre yükseklikteki Ovit Dağı Geçidi'ni geçtikten sonra saat 20.00 sıralarında Rize'nin İkizdere İlçesi Sivrikaya köyü yakınlarına geldiğinde, aracın hem önüne hem de arkasına çığ düştü. Yoğun tipinin devam etitği bölgede çığda mahsur kalan üniversiteliler durumu cep telefonuyla bildirdi.

Rize ve Erzurum'dan karayolları ekipleriyle Sivil Savunma ekipleri midibüsün mahsu kaldığı İkizdere- İspir karayolunun 67'nci kilometresine sevk edildi. Kurtarma ekipleri yoğun tipi nedeniyle bölgeye gece boyu çabalarına karşın alaşamadı. Öğle saatlerinde mahsur kalanlara ulaşılması için 4 kilometre kaldığı belirtilirken, Diyarbakır'dan askeri helikopter istendi.



"ÜŞÜDÜK, ÇOK KORKUYORUZ"

Mahsur kalan midibüste bulunan Erzurum Atatürk Üniversitesi Muhasebe Bölümü öğrencisi Funda Fener, telefonla babası Köksal Fener'le görüştü. Ovit Dağı'ndaki Karayolları Bakımevi'nde kurtarma çalışmalarını izleyen Köksal Fener, "Funda beni saat 03.00 sıralarında aradı. Daha sonra telefonuna ulaşamadım. En son görüştüğümüzde bana, çok soğuk olduğunu ve üşüdüklerini söyledi. `Çok korkuyoruz. Arabanın da mazotu bitti. Arabayı çalıştırıp ısıtamıyorlar. Donmak üzereyiz, bizi kurtarın' diye yakındı" dedi.

"4 ARAÇ KURTARDIK MİDİBÜSE ULAŞAMADIK"

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Ovit Dağı Karayolları Bakımevi'nde bu sabah yaptığı açıklamada bölgede mahsur kalan diğer araçların dün gece kurtarıldığını, ancak tüm çabalara karşın üniversitelilerin bulunduğu midibüse ulaşılamadığını söyledi.

Vali Hacımüftüoğlu açıklamasında şöyle dedi:

"Yolun 60'ıncı kilometresinde karda mahsur kalan kamyon ve 3 sürücüsü ile bir midibüsteki 30 yolcuyu dün gece saat 23.00 sıralarında başlayan arama kurtarma çalışmaları neticesinde sabah saat 06.00 sıralarında kurtardık. Ancak 67. kilometredeki midibüsle aramızda 7 kilometre mesafe kaldı. Tipi, çığ ve sis çalışmaları engelleyince bu araca ulaşamadık. Yolcularla telefon aracılığı ile irtibat halindeyiz. Üşüdüklerini biliyoruz. Temennimiz durumun daha kötüye gitmemesidir. Şu anda korkulacak bir durum yok. Diyarbakır'dan istediğimiz helikopter bölgeye geldi. Ancak yoğun sis nedeniyle yaklaşamıyor. Ayrıca helikopterin oluşturacağı ses muhtemel bir çığa neden olacaktır. Ondan da endişeliyiz. Havanın iyileşmesi işimizi kolaylaştıracaktır. Ama iyileşmemesi bizi durdurmayacak. Çalışmalarımıza devam edeceğiz."

"AİLELER MAHKEMEYE VERSİN"

Vali Müftüoğlu, Ovit Dağı güzergahının her iki yanında geçidin gece 17.00 ve sabah 07.00 arasında ulaşıma kapalı olduğu yönünde Karayolları'nca konulan uyarı levhaları bulunduğunu belirterek, "Bu araçların gelmemeleri lazımdı. Bu millete, taşıdıkları insanlara, onların ailelerine yazık. Burada mağdur olan ailelerin ilgili seyahat firmasını mahkemeye vermesi lazım gelir diye düşünüyorum. Bunlar cezasız bırakılmamalı. Bu çocukların velileri ve kendileri bu işi takip etmeli. Hem can güvenliklerini tehlikeye atıyor, hem de bu kadar büyük masraflara neden oluyorlar" dedi.