BIST 10.455
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.413,56
HABER /  GÜNCEL

Sanal alemde kurban satışı

Kurban alma telaşı artarken, satıcılar ise sanal ortama yönelerek alternatifler sunarak müşterilere hizmet veriyorlar.

Abone ol

Belediyeler tarafından belirlenen pazar yerleri ve alışveriş merkezlerinde hayvan satışları sürerken, bazı besici ve kurban satıcıları ise teknolojiyi kullanarak tüketicilere ulaşıyor.

Türkiye'de internet ortamında en çok ''tık''lananlar arasında yer alan ve aracıya gerek duymadan satış yapılabildiği ''www.sahibinden.com''da hayvan sahiplerince kurbanlık pazarı olarak değerlendirilen siteler arasında yer alıyor.
Ürünlerin kategori halinde bulunduğu sitede sırayla, ''hayvanlar alemi'', ''büyükbaş-küçükbaş hayvanlar'' linklerini tıklayarak, kurbanlıklara ulaşabilen tüketicilere çok sayıda alternatif sunuluyor.

Söz konusu sitede şimdilik 149 boğa, 86 inek, 59 keçi, 54 koç ve 18 koyun ilanı bulunuyor. Büyükbaş kesim hayvanının ortalama bin 800, küçükbaşların ise 250 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu ''sanal alem''de, bazı satıcılar ise cazip olanaklar sunuyor.

Gaziantep'te besicilik yapan Yıldırım Ekinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bireysel satışların yapıldığı internet sitelerini incelerken, farklı alıcı kitlelerine de ulaşabilmek amacıyla teknolojik gelişmelerden de yararlanmaya karar verdiğini söyledi.

Köyünde beslediği hayvanların fotoğraflarını çekip sitede sergilemeye başladığını ifade eden Ekinci, şöyle konuştu:

''İlanı koyduğumuzdan bu yana 3 bine yakın kişi tarafından görüntülendik ve 250 civarındaki müşteriden ise telefon ve e-mail aracılığıyla geri dönüş aldık. Bunlardan da önemli bir kısmıyla buluşup satış gerçekleştirdik. Şimdiye kadar il dışından irtibat kuran bazı müşterilerimiz, hayvanları görmek istedi. Bu soruna da yine teknolojiye başvurarak çözüm ürettik ve msn programı aracılığıyla webcam kullanarak, bir anlamda canlı yayın yaptık. Bu sayede de müşterinin kafasındaki soru işaretlerini yok ettik.''

Yaptıkları pazarlıklar sonucunda fiyatta anlaşılan hayvanların müşterinin bulunduğu ile sevk edildiğini anlatan Ekinci, ''Ayrıca hayvanı canlı olarak almak istemeyenlere de alternatifler sunmayı ihmal etmedik. Öyle ki müşterinin isteğine göre, kişinin vekaletini alıp, anlaşmalı kasaplarımıza satın alınan hayvanı 150 TL karşılığında kestiriyoruz. Daha sonra eti, paketleyip, alıcıya gönderiyoruz. Yani müşteri hiç bir zahmete girmeden, direkt etine ulaşıyor ve dini vecibesini yerine getiriyor'' diye konuştu.

E-TİCARETLE KURBANLIK SATIŞLARI

Adana'da hayvan besiciliği yapan iki kardeşin girişimci ruhla 5 yıl önce başlattığı internet üzerinden kurbanlık ve adaklık hayvan ticareti de yoğun ilgi görüyor.

Kurban Bayramı'nda sadece bölgesinde satış yapmakla yetinmeyen, bunun için internete yönelen birçok üretici gibi faaliyet gösteren Seyfi-Hikmet Kardeşler canlı hayvan satış merkezi, ''www.adaklik.com'' ve ''www.adakligim.com'' siteleri ile internetin avantajlarından yararlanıyor.

Firma ortaklarından Seyfi Tekin, 5 yıl önce başladıkları ''e-ticaret'' ile Kurban Bayramı'nda satışlarını önemli ölçüde artırdıklarını söyledi.

İlk yıllarda fazla talep olmayan internet yoluyla kurbanlık alış verişine vatandaşların alıştığını anlatan Tekin, geçen yıl yaklaşık 150 hayvan satışını internet yoluyla gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bu bayram öncesi de şu ana kadar satışların 100'ü bulduğunu belirten Tekin, ''Bayrama kadar 200'ü aşmayı planlıyoruz. Fiyatlarımız 400 TL'den başlıyor'' diye konuştu.