BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  DÜNYA

Mübarek hapiste, milyonları İngiliz'de!

İngiliz hükümetinin Mısır’daki diktatörlük döneminin kilit isimlerinin mal varlıklarını İngiltere’de muhafaza etmelerine izin verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

BBC Arap tarafından yürütülen ve the Guardian ile el Hayat tarafından da sonuçları yayımlanan altı aylık bir araştırma sayesinde gün ışığına çıkan durum, Arap Baharı etkisiyle devrilen Hüsnü Mübarek yönetiminin milyonlarca sterlininin İngiliz topraklarında bulunduğuna işaret ediyor. Bu da, hükümetin, tüm ülkeleri kapsayan yaptırımları ihlal ettiği anlamına geliyor.

İngiliz bakanlar, Arap finans sektörüyle sıcak ilişkilerin sürdürülmesini, adaletin sağlanmasına tercih etmekle suçlanıyor.

Devrik lider Mübarek, Haziran'da ömür boyu hapis cezası almıştı. O dönem yapılan haberlerde, Mübarek, ailesi ve beraber çalıştıkları kişilerin hesaplarının ve varlıklarının dondurulmamış olduğu yazılmıştı. Bu mallar arasında, Knightsbridge ve Chelsea'deki lüks evler, Londra kayıtlı şirketler de bulunuyordu.

ESKİ ŞİRKETLER DURUYOR YENİLERİ KURULUYOR

Bundan da ötesi, Mübarek'in yakın çevresinden bir kişinin, Maliye Bakanlığı'nın "zimmetine para geçirdiği için mal varlığı dondurulanlar" listesinde olmasına rağmen, İngiltere merkezli bir iş kurmasına geçen aylarda izin verildi.

Bunun ortaya çıkması üzerine, İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Mısır'daki mevkidaşlarıyla birlikte, Mübarek rejimindeki aktif mal varlıklarının peşine düştüklerini belirtirken, hem Maliye Bakanlığı hem de Dışişleri'nden "kişisel davalar hakkında konuşamayacakları" yönünde açıklama yapıldı.

Ortaya çıkan gerçekler, Arap Baharı'na destek olur görünen İngiliz bakanların epey başını ağrıtacağa benziyor.

"HEM MISIR HEM İNGİLTERE SUÇLU"

Mübarek'in düşürülmesinin üzerinden 18 ay geçtiği halde, kamu tarafından erişilebilir şirket kayıtlarından da görüldüğü üzere, Mısır'ın eski rejiminin kilit isimlerine ait servetin bir kısmı hala İngiltere topraklarında ve bunlara İngiliz yetkililerce dokunulmuyor.

Problem, Mısır'da eski yönetime ait varlıkların peşine düşmek için yeterli bir siyasi kararlılığın gösterilmemesiyle güçleniyor. Bazı uzmanlara göre bunun nedeni, Mübarek dönemindeki önemli kişilerin hala etkin olması.

Mısır hükümeti, halen İngiltere Maliye Bakanlığı'na karşı, eski rejime ait mal varlıklarının kurtarılması konusunda ayak sürüdüğü suçlamasıyla açılan davayı takip ediyor.

Kimi uzmanlara göreyse, Mübarek zamanında zimmete geçirilen mal varlıklarına müdahale edilmemesi hem İngiltere'nin de Mısır'ın suçu.