BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bari 'yeni' diye kandırmayın vatandaşı!

Metro ya da hızlı tren yerine yine geçici çözümlere bel bağladık. Üstelik bu kez 20 yıl önce kaldırılmış bir uygulamadan medet umuyoruz.

Abone ol

İNTERNETHABER - Yıllarca İstanbul'un toplu taşıma ulaşımına yatırım yapmayan büyükşehir belediyesi çözümü 'eski dermanda' buldu. Trafiği aksatıyor diye kaldırılan bir zamanların tercihli yol uygulaması 'trafik derdine çözüm' olarak yeniden uygulamaya konuldu. 

2.20120903144155.jpgİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş duyurdu uygulamayı... Uygulama 'yeni" diye sunuldu ama bu sistem 90'larda kullanılan ve "trafiği aksatıyor" diye son verilmiş bir model...

Şimdiki adı "Toplu Taşıma Yolu"...
İngilizce isimle de tabelası dikildi; 'Bus Lane' diye...
Eski adı TERCİHLİ YOL

90'LARDA İSTANBUL'UN HER YANI ÖYLEYDİ

İstanbul'un 1990'lı yıllarda her tarafı tercihli otobüs yolları ile örülmüştü. Mecidiyeköy-Taksim arasındaki 'tercihli yol' en yoğun hatlardan biriydi.

Bu yollar sadece belediye ve halk otobüslerinin kullanımına ayrılmıştı. Ticari ve binek araçların girişi yasaktı. Acil durumlarda polis, itfaiye ve medya araçları kullanabilirdi. 

90'lı yıllardaki tercihli yollar, METRO gibi havalı bir ön ad ile bize sunulan METROBÜS güzargahları gibiydi. Aslında metrobüs tercihli yol uygulamasına dönüşün ilk adımıydı. Bu "tercihli yol" uygulamasına 90'ların sonunda trafik yoğunluğu oluşturduğu için kaldırılmıştı. 

FARKI NE?

Yeni uygulamaya konulan "Toplu Taşıma Yolu" ile "tercihli yol" arasında bir kaç ufak detay dışında bir fark yok. Bu yola sivil araçların girişi yanlardaki barikatlarla engellenmişti. Yenisinde bu barikatlar bulunmuyor.

Zira bu yollar 24 saat otobüslerin kullanımında olmayacak. Sadece sabahları 07.00-10.00, akşamları ise 16.00-20.00 arasında sivil araçlara yasaklı olacak. Eski uygulamadan farklı olarak taksiler ile minübüslerde bu tercihli yolu kullanacaklar. 

Bu da yeni bir sorunlar yaratacak gibi... 

*Vatandaşlar saatleri tutturamayıp bu şeritlere girdiğinde polisten ceza yiyecekler. Sağa yanaşıp bir arkadaşını bırakmaya niyet eden de bu faturayla karşılaşacak. 

*Emniyet şeridi ihlalleri gibi bu kez de 'toplu taşıma yolu' ihlalleri başlayacak. Uyanıklık yapanlar saatlerce trafikte kalanların haklarına tecavüz edecekler. 

*En önemlisi yeni yol yapmak yerine mevcut yollardan "tek şerit" "Toplu taşıma yolu" olarak tahsis edileceği için trafik daha da keşmekeş olacak. 

0.20120903152406.jpg