BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,72
ALTIN 2.435,98
HABER /  DÜNYA

Mübarek gitti ya yerine gelen?

Hüsnü Mübarek'in koltuğuna oturan Mareşal için muhalefet 'Mübarek'in fino köpeği' tanımı yapmış.

Abone ol

Mısır'da Hüsnü Mübarek gitti, ordu yönetime el koydu ama, hala kafalar karışık. Devlet Başkanlığını üstlenen Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi için daha önce muhalefetin yaptığı yakıştırma halk arasında fısıltı halinde yayıldığı ifade ediliyor.

20 YILDIR SAVUNMA BAKANI
 
Silahlı Kuvvetler Yüksek Komitesi’nin Başkanı olarak Mısır yönetiminin başına geçen Mareşal Muhammed Hüseyin Tantavi, 20 yıldır savunma bakanlığı yapıyor

Hüsnü Mübarek’in yakın dostu ve danışmanı olan 75 yaşındaki Tantavi, muhaliflerin ‘Mübarek’in fino köpeği’ diye de tanımladığı bir isim. Tantavi dün gece halkın arasına inerek selamlaştı. Ancak kendisi WikiLeaks’te yayımlanan Amerikan yazışmalarında ‘değişime dirençli’ diye de niteleniyor.

ÜÇ KEZ İSRAİL'E KARŞI SAVAŞTI

76 yaşında olan ve orduya 1956 yılında katılan Tantavi, üç kez İsrail'e karşı verilen savaşta görev aldı.

1956 Süveyş Krizi, 1967 ve 1973 savaşlarında ön cephelerde olan ve mareşalliğe kadar yükselen Tantavi, 1991'den bu yana da Mısır hükümetinde Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu.

Tantavi bu görevini yanında, 25 Ocak'ta halk ayaklanmasının patlak vermesinin ardından, Hüsnü Mübarek tarafından isyan ateşini söndürmesi umuduyla atanan hükümette Başbakan Yardımcısı olarak da yer aldı.

Mübarek’in, 18 gün süren direnişinin ardından gelen istifasıyla yönetim Tantavi’nin başkanlık ettiği Yüksek Askeri Konsey’e geçti ve Tantavi ülkenin yeni ‘lideri’ konumuna yükseldi.

Muhammed Hüseyin Tantavi'nin geçiş dönemini başarıyla yönetip yönetemeyeceğinin onun siyasi kariyerini de belirleyeceği, bu süreci iyi yönetmesi halinde, yapılacak seçimde Cumhurbaşkanlığı yolunun kendisine açılabileceği yorumları yapılıyor.