BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.425,17
HABER /  DÜNYA

Mısır'da halk değil ordu darbe yaptı!

Gölge CIA olarak bilinen Stratfor, ordunun Mısır'da darbe yaptığını iddia etti

Abone ol
Gölge CIA olarak bilinen Stratfor, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının ardından bir analiz yayımladı. Stratfor'a göre Mısır'da, ordu Mübarek'e darbe gerçekleştirdi ve yönetime el koydu. Analize göre Mısır'da yeniden 1952 modeline geri dönüldü.
Stratfor, "Mübarek İstifa Etti, Yönetim Orduda" başlıklı yazısında şu değerlendirmeyi yaptı. Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman'ın açıklaması, Savunma Bakanı Muhammed Hüseyin Tantavi liderliğinde ordunun bir darbe gerçekleştirdiğinin en açık göstergesi oldu. Süleyman'ın ordu önderliğindeki hükümetin başı olarak kalıp kalmayacağı henüz net değil. Mısır, devletin ordunun üst düzey subaylarının oluşturduğu bir konsey tarafından 
yönetildiği 1952 modeline geri dönüyor.

ORDU İKTİDARI PAYLAŞACAK MI?

Buradaki esas soru, ordu yöneticilerinin iktidarı sivillerle ne kadar paylaşmak istediği.
Bir noktadan sonra muhalefetin coşkusu sona erecek ve seçim talepleri dile getirilmeye başlanacak. Ayaklanmanın sona erdirilmesi konusunda orduyu destekleyen ABD, stratejik olarak Mısır'ın daha çoğulcu bir sisteme yönelmesini istiyor.

Ordunun seçimleri planlandığı gibi Eylül'de yapılacağı yönündeki taahhüdünü tutup tutmayacağını zaman gösterecek. Ancak seçimler yapılsa bile, ordunun başta Müslüman Kardeşler olmak üzere muhalif güçleri kontrol altında tutacak siyasi araçlarının olması gerekiyor.

Ulusal Demokrat Parti'nin (NDP) kaderi de bu soruda yatıyor. NDP olmadan rejim fiilen çökecek ve ordu da ülke yönetiminde daha fazla zorlukla karşı karşıya kalabilecek.
Askeri konsey, geçici hükümet olarak görev yaparken, NDP'yi mümkün olduğunca koruyarak, muhalif unsurların geçiş dönemine katılımını sağlamaya çalışacak.

Demokratik bir yönetim kurarken, otorite sağlamaya çalışmak orunun önündeki en büyük sorun olarak duruyor. Ordu, rejim değişimini engellemeye çalışırken, olası anayasal krizlerle de mücadele etmek zorunda kalacak."