BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.283,62
HABER /  DÜNYA

Mısır'ı normale döndürecek 4 adım

Mısır'da 30 yıllık olağanüstü hal kaldırılacak, demokratik seçimlerden sonra ordu görevden çekilecek

Abone ol

Mısır ordusu 30 yıldır devam eden olağanüstü hal yasalarını kaldıracak. Adil bir cumhurbaşkanlığı seçimi için değişiklik yapılacak, itirazlar değerlendirilecek. Demokratik yönetim gelince asker çekilecek.

Mısır ordusu, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifasından sonra yetkileri ele almasına karşın bir meşru hükümetin yerine geçemeyeceğini, ülkenin yeni yönetiminin kurulması için Mısır halkının istekleri doğrultusunda alınacak önlemler ve yapılacak düzenlemeler konusunda daha sonra bir açıklama yapılacağını bildirdi. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nin açıklamasını TVden okuyan askeri sözcü, Mübarek'in "halkın çıkarları doğrultusunda istifa ettiğini" belirterek, ayaklanma sırasında hayatını kaybeden şehitleri selamladığını ifade etti. Sözcü, Mübarek'e, Mısır halkına katkılarından ötürü teşekkür etti.

ÖZGÜR VE ADİL BİR SEÇİM

Mübarek'in yönetimi devrettiği Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, ülkeyi dört adımda normalleştirmeyi planlıyor. Birinci adım, varolan durumun sona ermesi ile 30 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal yasalarının kaldırılması. Özgür ve adil bir cumhurbaşkanlığı seçiminin gerçekleşmesi için yasal değişiklik yapılacak. Seçimlere karşı yapılan itirazlar değerlendirilecek. Halkın istediği demokratik yönetimin iktidara gelmesi ile ordunun görevi sona erecek.

SİYASETE ORDU YÖN VERECEK

Halk ayaklanmasında ordu Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek karşıtlarına sertlik göstermese de Mübarek'e açıkça cephe almadığı için eleştirildi. Darbenin ardından silahlı kuvvetlerin tercihi ülkenin siyasi geleceğini belirleyecek. Mısır'a yılda 1,3 milyar dolarlık askeri yardım yapan ABD'nin darbe sonrası bölgeye nasıl bir yön vereceği de merak konusu.