BIST 9.889
DOLAR 32,51
EURO 34,88
ALTIN 2.451,23
HABER /  POLİTİKA

MHP kulislerinin nabzını tuttuk

İnternethaber, kongreye 2 hafta kala, MHP kulislerinin nabzını tuttu.

Abone ol

AK Parti kongresinden bir hafta sonra, MHP kongresi var.. MHP, 19 Kasım'da partiyi 2007 seçimlerine taşıyacak olan kadroları belirleyecek. Parti yetkilileri, MHP'nin baraj sorunu olmayacağından eminler; hatta 'iktidar stratejilerinden' söz edenler bile var.. Kongre, MHP'nin seçim ve yeni yasama dönemine yönelik hedeflerini de bir ölçüde ortaya koyacak. Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin 'siyasette çözüm sokakta aranmaz" politikası, parti teşkilatları tarafından benimsenmiş.

FATMA SİBEL YÜKSEK
İnternethaber-ANKARA


Alparslan Türkeş'in 'Ülkücülerin kullanıldığı' yönündeki tesbitini izleyen yıllarda, sağlıklı bir partileşme süreci yaşandığına dikkat çekiliyor. MHP yetkililerine göre, eleştiriler daha çok parti dışından geliyor..Kafalarda 'baraj sorunu' olmadığı için 'populizm' içeren söylem ve çıkışlara başvurulmayacağı vurgulanıyor.. İnternethaber, kongreye 2 hafta kala, MHP kulislerinin nabzını tuttu. İşte izlenimlerimiz:

ANKARA ÜMİT ÖZDAĞ' A TEPKİ VAR
Ümit Özdağ meselesi MHP'de bir parça can sıkıyor. Özdağ'ın 'bazı güç odaklarının' desteği ile hareket ettiğine inanılıyor. Bu güç odakları konusunda, büyük sermaye gruplarının bulunduğu bazı isimler de telaffuz ediliyor. Özdağ'ın üyeliğinin engellenmediği; ancak başvurduğu yolların meşru olmadığı savunuluyor. MHP'li yetkililer, Artvin'in Yusufeli ilçesinden üyelik başvurusu yapan Özdağ'ın durumunun genel merkeze bildirilmediğini, yasal üyelik koşullarının yerine getirilmediğini savunuyor.Özdağ'ın Yusufeli ile hiç bir ilgisi bulunmadığını belirten yetkililer, ikametgah belgesinin sahte olduğununu, bu nedenle usulsüz üyelik işlemi yaptıkları için ilçe yöneticileri hakkında soruşturma açıldığını söylüyorlar.

'TUVALET PENCERESİNDEN GİRİYOR'
Bir MHP yetkilisi, Özdağ'ın durumunu, 'kapı dururken, tuvalet penceresine girmeye çalıştı' diye tanımlıyor..Özdağ'ın bir şekilde aday olabilse dahi, delege desteği bulamaycağını çok iyi bildiğine dikkat çekiliyor. Özdağ'a yönelik bütün tepkilere karşın, Alparslan Türkeş'in yakın çalışma arkadaşlarından olan babası Muzaffer Özdağ'dan saygı ile sözedilmesi ve 'Muzaffer Ağabey' şeklinde hitap edilmesi dikkat çekiyor..

KONGREDE OLAY OLUR MU?
"Olaysız MHP kongresi olmaz" klişesine karşı çıkan parti yetkilileri, MHP'nin bu ünvanı haksız yere edindiğini, MHP tarihindeki tek olaylı kongrenin 1997 yılında olduğunu söylüyorlar. MHP'lilere göre, olaylı kongre konusunda 'sicili en bozuk parti' CHP'ymiş..Sarıgül'ün aday olduğu kongrede yaşanan olayları hatırlatıyorlar.Parti yöneticileri, kongrenin 'milliyetçileri özgü' bir vakar içinde geçeceğini. Parti teşkilatlarının 'takım elbiseli' bir şekilde salondaki yerlerini alacağını belirtiyor. Ancak, Özdağ'ın kendisini 'provakatif biçimde' dayatması söz konusu olursa, delegelerin nasıl bir tepki vereceğine ilişkin garanti verilemiyor..

HEDEF ERDOĞAN'IN 'HATALARI'
MHP'yi 2007 seçimlerine taşıyacak olan kongrenin 'fikirsel' doğrultuları da yavaş yavaş ortaya çıkmış durumda. Bahçeli'nin 'Provakasyona gelmeyen milliyetçilik' politikası artık oturmuş görünüyor. Devlet Bahçeli'nin konuşmasında, "Milliyetçiliğin adresi MHP'dir" yaklaşımı ile 'konjonktürel milliyetçilik mesajları vermeye çalışan' Erdoğan'a yüklenmesi bekleniyor. "Ananı al git" ve "Askerlik yatma yeri değildir" sözleri ise, şimdiden MHP'nin seçim sloganları arasında yerini almış bile.. Bahçeli'nin konuşmasında 'iktidar alternatifine' vurgu yapması, AKP'nin dış politika anlayışı ve 'milli hassasiyetsizliği' eleştirmesi de bekleniyor. Bahçeli'nin üzerinde duracağı bir diğer konu da 'boşa çıkan AB hayalleri.."