BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Meksika tipi başkanlık modeli nedir? Erdoğan istiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü konuşmasında altını çizdiği Meksika modeli Başkanlık sistemi nasıl işliyor?

Abone ol

2015 genel seçimlerinin yaklaşmasıyla gündeme oturan Başkanlık sistemi konusunda dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meksika Modelini ortaya koydu. Peki Erdoğan'ın bahsettiği Meksika modelinde Başkan'ın yetkileri ne ölçüde ve sistem nasıl işliyor? İşte cevabı...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beştepe Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 10 ilden 380 muhtarla bir araya geldi. Bu toplantıda öne çıkan ise Erdoğan'ın 'Meksika tipi başkanlık sistemini' ortaya atması oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vurguladığı Meksika modelinde tüm yetkiler devlet başkanında toplanıyor. Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yer almıyor. İşte ABD başkanlık sistemindekinden çok daha fazla yetkilere sahip olan Meksika Tipi Başkanlık sisteminin ayrıntıları;

erdogan-.20150225095457.jpg - Başkanlar tek turlu seçimle halk tarafından seçiliyor. Hangi aday daha fazla oy alırsa başkan o kişi oluyor. Şu anki başkan Nieto, yüzde 38 oy alarak 2012’de seçildi.

- Başkan 6 yıllık dönem için seçiliyor. Bir daha seçilme şansı yok.

- Başkan yardımcısı ve başbakan bu sistemde yok. Neredeyse tüm yetkiler başkanda toplanıyor.

- Başkanın bakanları, Anayasa Mahkemesi yargıçlarını, başsavcıyı, emniyet genel müdürünü ve kuvvet komutanlarını büyükelçileri atama yetkisi var.

- Meclisin kabul ettiği yasaları hatta bütçeyi veto edebiliyor, meclise yasa tasarısı sunabiliyor.

- Partili başkan, 3 yılda bir yapılan seçimlerinde adayları belirleyebiliyor. Kendisinden sonra istediği kişiyi aday gösterme hakkı var.

- Savaş ve barışa karar verebiliyor, milletlerarası anlaşmaları müzakere yetkisi mecliste değil başkanda.