BIST 9.795
DOLAR 32,60
EURO 35,00
ALTIN 2.451,33
HABER /  GÜNCEL

Kurban bayramınız kutlu olsun

Paylaşmanın muhabbetin günü bugün. Fakirlerin, akrabaların ailelerin kısacası insanlığın hatırlandığı bir gün.

Abone ol

İslam âleminde Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyor. Müslümanlar, Allah'a yaklaşmak amacıyla kestikleri kurbanların etlerini fakirlere dağıtarak bayram sevinçlerini paylaştı.

Dünyanın farklı noktalarına Türkiye'den giden yardım kuruluşları da, hayırseverlerin bağışladığı kurbanları keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Bayram mesajlarında ise birlik vurgusu dikkat çekti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu yayımladığı bayram mesajında, kurban ibadeti ile gelen paylaşma duygusuna dikkat çekti.

Kurban Bayramı'nın eldeki malın ve gönüldeki sevginin paylaştıkça çoğalacağını gösteren istisnaî zamanlardan biri olduğunu söyledi. Diyanet Reisi, "Bayram, kestiğimiz kurbanların et veya kanının değil, takva, dindarlık, bilinç ve duyarlılığımızın Allah'a ulaşacağını öğretir." dedi.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Peki kurban eti nasıl tüketilmeli ve hangi koşullarda saklamalı? İşte Sağlık Bakanlığı ve uzmanların önerileri.

Beslenme ve diyet uzmanı Müge Öztuna şu önerileri getiriyor:

“Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmesini önermiyoruz. Sindirim sistemi için son derece sakıncalı. Mikroorganizmaları barındırmaması için hayvan kesildikten sonra kanının iyice akıtlması gerekiyor. 5-6 saat 15-18 derece ısıda bekletilmesi gerekiyor. Kavurma ve kızartma yöntemlerini önermiyoruz. Bu yöntemlerle etin bünyesine yapı doğrudan çekmiş oluyorsunuz. Izgarada veya haşlanmış olarak tüketmek gerekiyor.”

Bilinçsizce kesilen ve saklanan etler tüberküloz, tenya, salmonellla gibi bulaşıcı hastalıklara sebep olabiliyor. Izgara veya haşlayarak pişirme, ette paraziti büyük ölçüde engelliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın da kurban bayramında et tüketimi konusunda uyarıları var.

Et, sebze ile pişirilmeli veya etin yanında sebze de tüketilmeli.
Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma, kanserojen madde oluşumuna neden olduğu için tehlikeli.
Kurban etleri, büyük parçalar halinde değil, birer yemeklik saklanmalı.