BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,91
ALTIN 2.439,35
HABER /  GÜNCEL

Krizden çıkışın reçetesi

Sıcak para dönemi bitti. Küresel krizden nasıl çıkılmalı?. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi rotayı açıkladı.

Abone ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Genç İşadamları Derneğinin düzenlediği, ''Küresel Kriz ve İhracat Sektöründe Tehditler, Fırsatlar'' konulu toplantıya katılmak için geldiği Gaziantep'te, Sanayi Odasını ziyaret etti, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÜRETİM, İHRACAT VE TURİZM

''Bundan sonraki süreçte, bütün ülkelerdeki gibi Türkiye'de de daha az yabancı sermaye yatırımı olacak, sıcak para daha az gelecek. Türkiye'nin bundan sonraki çıkış yolu mutlaka üretim, ihracat ve turizm, buradaki döviz gelirleri dışında Türkiye'ye çok büyük bir döviz akışı olacağını düşünmüyoruz. Bundan sonraki hedefimiz özellikle ihracatçının kar etmesini sağlayacak projelere imza atmak.

Türkiye'nin coğrafi ve lojistik avantajını çok iyi şekilde kullanmak gerekiyor. Yıl başında dolarda 1.5, 1.7 arasında bir esneklik vardı, dalgalanma vardı. Biz bundan sonra 1.6. ile 1.8 arasında bir dalgalanma olacağını bekliyoruz. Bu bant ne kadar daralırsa ihracatçı için o kadar istikrar olacağını öngörüyoruz. Eğer bu bantlarda kalabilirse, bizim için şu anda yurt dışı piyasalarda rekabet edebileceğimiz girdi maliyetleriyle baş edebileceğimiz bir kur olacağını düşünüyoruz.''

''SANAL ALEMDE PARA KAZANMA KRİZİ''.

Bundan sonra üretim yapılarak para kazanılacağını, sanal alemde bir takım türev ürünlerle para kazanma döneminin bittiğini dile getiren Büyükekşi, şunları anlattı:

''Tüm dünya da bunu anladı. Çünkü bunun içinde çok büyük bir yanılgı olduğu görülüyor. Bundan sonraki çalışmalarda mutlaka üretim öncelik kazanacak. Üretimin öncelik kazanması da ihracatçı olarak bizi enterese ediyor. Bu nedenle kurların daha geriye gideceğini düşünmüyoruz.

Geçen aralık ayında ihracatta yüzde 25 bir düşüş olmuştu. Yine aynı şekilde bir rakam bekliyoruz şu anda. Ayın 2'sinde İskenderun'da açıklayacağız.''

''İHRACAT TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ÇIKIŞ NOKTASI''

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de konuşmasında, ihracatın Türkiye için çok önemli bir çıkış noktası olduğunu vurguladı.

Kriz ortamında ihracatın öneminin daha iyi anlaşılacağını belirten Koçer, ''Son yıllarda özellikle düşük kur politikasıyla gerileyen ihracat yine yüksek bir ithalatla bizi karşı karşıya bırakmıştı'' dedi.