BIST 9.767
DOLAR 32,59
EURO 35,02
ALTIN 2.457,43
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karadeniz çayı masum çıktı!

Rize Üniversitesi rektörü Çernobil patlamasının yoldönümünde radyasyonlu olduğu söylenen Karadeniz çayını savundu.

Abone ol

Rize Üniversitesi Rektörü Nükleer Fizik Profesörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, günümüzde Çernobil'den kaynaklanan radyoaktif etkilerin doğal radyasyonun bile altına düştüğünü açıkladı. Okumuşoğlu çayla ilgili üretilen spekülasyonların da doğru olmadığını savundu.

Türkiye'nin önde gelen Nükleer Fizik Profesörlerinden biri olan Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Çernobil patlamasının yıldönümünde çarpıcı açıklamalarda bulundu.

KANSER VAKALARINDA ARTIŞ YOK

Çernobil patlamasının bölgedeki kanser oranlarını artırdığı yönündeki iddiaların aksine bir fikir ortaya koyduğunu anlatan Okumuşoğlu, şöyle devam etti:

"Aslında etkilenen iki bölge Türkiye'de en önemli bölge Trakya'ydı fakat çok yüksek atmosferde yerlerde bulunan tozcuklar rüzgarında etkisiyle Karadeniz'e doğru geldi o dönemde yağmurla yeryüzüne indi tabi bu inişte o zaman yeşil olan ya da yeşermekte olan bütün yeşil gıda malzemelerinin üzerine serpintiler geldi. Bu Çernobil kazasını sadece
Karadeniz bölgesi diye düşünmenin bir anlamı yok yağmurun iniş durumuna göre mesela topraktaki 1986'daki radyoaktivite değerleri ilçelere göre büyük bir değişim gösteriyordu ve toprağa düşen kirliliğin Rize bölgesinde fazla olduğu bilimsel olarak gözlendi. Ancak Sağlık Bakanlığı ve Türkiye'deki hastanelerin yaptığı çalışmalarda incelemelerde bölgeler arası bununla bağlantılı gösterilen kanser olaylarının istatistiklerinin farklı olmadığı tespit edilmiştir."

Çernobil kazasıyla ilgili Dünya Sağlık Örgütünün çok önemli bir tespiti olduğunu anlatan Okumuşoğlu, şunları söyledi: "bu tespitte tiroit kanserinin özellikle iyotun gidip yerleştiği yerdir orası. Çernobil'le doğrudan ilişkilendirildiği ve bununla ilgili de kanser vakaları ve ölümlerin olduğu kesin olarak söylenmiştir. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer sağlık teşkilatlarının yaptığı bilimsel ve ayrıntılı çalışmalarda özellikle yöremizde başka yerlerden farklı bir istatistiğin olduğuna dair bir bilimsel
bulgu yoktur."

ÇAY SPEKÜLASYONLARI DOĞRU DEĞİL

Okumuşoğlu, Rize'de yıllardır doğal ve çernobilden kaynaklanan radyasyon ölçümleri yaptıklarını belirterek Çernobil'den kaynaklanan radyoaktivitenin doğal radyoaktivite değerlerinin altına indiğini söyledi. Okumuşoğlu, çay üzerinde yapılan ölçümlerde radyasyon oranının sıfır düzeyde olduğunu, çay üzerinde yapılan spekülasyonların kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Ölçümlerde o zaman çok yüksek dozda olan değerlerin doğal düzeyin seviyesine indiğini gördüklerini anlatan Okumuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Mesela çayın kilogramı başına ölçülen değer 32 bekereldir. Bu sıfır demek gibi bir şey. Diğer bitkilerde de aynı şekilde Çernobil'in getirdiği kirlilik doğal düzeye çok yakın bir değere inmiştir. 86 yılında çayın kilogramı başına 1200 bekerel müsaade edilebilir radyoaktivite dozu iken bu bugünkü çaylarımızda yaptığımız ölçümlerde sadece 40 bekerel kilogrambaşına düşmüş durumdadır. 1200'e müsaade edilirken 40'a düşmüş ise çaylarla ilgili birilerinin ortaya koyduğu spekülasyonların kesinlikle doğru olmadığının bir göstergesidir. Ölçümlerimizde sezyum piki görüldüğü gibi doğal background dan doğal radyasyondan kaynaklardan gelen değerlerin çok çok altında sıfıra yakın bir şeydir ki doğal potasyumdan aldığımız şiddet Çernobil'de daha azdır."