BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.451,99
HABER /  GÜNCEL

Paranızı çaldırmamak için bu haberi okuyun!

İnternet üzerinden "oltalama" saldırılarına karşı oluşturulan “Anti-Phishing Working Group“, internet ortamındaki oltalama çalışmaları ve siber suçlarla ilgili ilk çeyrek raporunu yayınladı.

Abone ol

Rapor, özellikle Phishing yani oltalama ya da yemleme olarak ifade edilen ve kimlik ya da finansal bilgilerin çalınmasına yönelik aktiviteleri mercek altına alıyor. Antivirüs yazılım şirketi ESET'ten David Harley, bu raporun öne çıkan bilgilerini paylaştı.

Buna göre

- 2012 Şubat ayında APWG tarafından kaydedilen özel phishing sitelerinin sayısı 56 bin 859 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.

- Virüslü bilgisayarların ortalama sayısı 2011 yılından beri üç puan azalmasına karşın hala ürkütücü boyutta. Dünyadaki bilgisayarların yüzde 35,51’i virüslü.

Kötü amaçlı yazılımların türlerine göre bakıldığında veri toplama amaçlı yazılımların ve truva atlarının önde olduğunu görüyoruz.

Buna göre

- Veri hırsızlığına neden olan zararlı yazılımlar ve arka kapılar yoluyla uzaktan erişimle cihazları tehlikeye sokan truva atlarının oranı yüzde 35.67.

- Özellikle finansal kurumların müşterilerini hedef alan ve Crimeware olarak nitelendirilen zararlı yazılımların oranı yüzde 1.52.

- Diğer malware türleri yani geri kalan tüm kötü yazılımların oranı ise yüzde 62.81.

PHISHING NEDİR

Türkçe’de oltalama ya da yemleme olarak kullanılan bu sözcük, İngilizce’de password (şifre) ve fishing (balık avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturuldu. Phishing, tüketicilerin kişisel kimlik bilgilerini ve finansal datalarını sosyal mühendislik teknikleriyle elde etmeye çalışan bir suç yöntemidir. Siber suçlular, genellikle e-mail yoluyla ya da sahte bankacılık siteleriyle kullanıcıların bu tür bilglerine ulaşmaya çalışıyorlar.