BIST 10.204
DOLAR 32,34
EURO 34,97
ALTIN 2.389,87
HABER /  GÜNCEL

Malezya'da internet yasalarına karşı protesto

Malezya'da internet aktivistleri, yasalarla ifade özgürlüğünün kısıtlanmasını protesto için bir günlük karartma eylemi yürütüyor.

Abone ol

Malezyalı aktivistler ve blogcular yasalarda yapılan değişikliklerin internette ifade özgürlüğünü kısıtladığını belirterek internet üzerinden bir günlük bir protesto eylemi yürütüyor.

İnternette 'kara sayfa günü' adıyla yapılan eylemde aktivistler kendi web sayfalarını bir günlüğüne karartacaklar.

Yorumcular, yasalarda yapılan değişikliklerin bireysel bilgisayarlardan ve şebekelerden yapılan internet yayın içeriğinden kişileri sorumlu tutmasının haksız olduğunu vurguluyor.

Yetkililer bu adımın seçimler öncesinde muhalifleri susturma amaçlı olduğu suçlamasını reddediyor.

AFP haber ajansı, Malezya Bağımsız Gazetecilik Merkezi'nin bu yasayı "kamu yararını ve katılımını gözetmeyen aceleye getrilmiş kötü bir yasa" olarak tanımladığını belirtiyor.

Yasa karşıtları yasanın bir an önce değiştirilmesi ya da tümüyle iptal edilmesi çağrısında bulunuyor.

Malaysiakini adlı haber sitesinin kurucusu Premesh Chandran "herhangi bir bloga postalanan içerikten blog sahibinin sorumlu tutulmasının haksız olduğunu" ifade etti.

Kuala Lumpur'daki BBC muhabiri Jennifer Pak, 55 yıldır iktidarda olan partilerin karıştığı yolsuzluk skandallarının ortaya çıkmasında ve önemli sayıda seçmenin koalisyona desteğini çekmesinde internetin önemli rol oynadığını belirtiyor.