BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,91
ALTIN 2.427,03
HABER /  GÜNCEL

PKK'nin verdiği tehlikeli mesaj

Hüseyin Aygün'ü kaçırarak milli iradeye yönelik cüretkar bir çıkış yaptı. 'Gözaltı' ifadesi ise PKK'nın asıl hedefinin şifreleri ile dolu.

Abone ol

İNTERNETHABER - Terör örgütü ilk kez bir milletvekili kaçırdı. Bu tehdidin mesajı Türkiye’de hiç kimsenin güvende olmadığını, terör örgütünün milletvekili kaçıracak güç, cüret ve cesarete sahip olduğunu göstermek.

Sadece bu da değil. Son yapılan açıklamadaki "gözaltı" sözünün verdiği önemli bir mesaj var. Bu mesaj PKK'nın güneydoğuda kurmaya çalıştığı "çift otorite" amacına hizmet ediyor. 

PKK'nın ilk kez bir vekil kaçırarak verdiği mesajları Milliyet'ten , derinlikli bir analiz ile gözümüzün önüne serdi. Bila'nın yazısından okuyoruz; 

MİLLİ İRADEYE KARŞI CÜRETKAR SALDIRI

PKK, daha önce de asker, iş adamı, öğretmen, doktor, muhtar, ilçe başkanı, il başkanı, kaymakam vekili kaçırarak, devletin egemenlik sembollerine sistemli saldırılar yapıyordu.
Bu kez, bir milletvekili kaçırarak, milli iradenin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne karşı da cüretkâr bir saldırıda bulundu.

PKK’nın temel hedeflerinden biri Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenliğini zedelemektir. Güneydoğu’da devletin karşısında paralel bir otorite oluşturarak, halkı, “iki egemenlik” arasında baskı altında tutmaktır.

DEVLETİN EGEMENLİĞİNİ YOK ETME ÇABASI

Şemdinli saldırısı da yine hem devletin egemenliğini ortadan kaldırmak hem de yerine örgütün egemen olduğunu göstermeye dönük bir saldırıdır. Kamu kurumlarının hedef alınması Türk bayrağının indirilip PKK flamalarının çekilmeye çalışılması, yol kesip araç kontrolü yapmaları, ilçe yönetiminin kendilerine geçtiğine yönelik şehir efsaneleri çıkarmalarının hedefi bir egemenlik mücadelesi yürütmektir.

ÇİFT OTORİTE İMAJI

PKK, eylemleri gibi söylemini de egemenlik izlenimi verecek kavramlar üzerinden yürütüyor.

Güneydoğu’da alternatif bir devlet kurulmuş izlenimi vermek amacıyla söylem geliştiriyor.
Özellikle KCK faaliyetlerinde yasama organı, yürütme organı, mahkemeler, öz savunma gücü adı altında kolluk kuvveti, vergi dairesi, gümrük dairesi, askere alma dairesi gibi kurumlar oluşturduğunu her fırsatta vurgulaması bunun göstergesi.

"GÖZALTI" SÖZÜ İLE VERİLEN MESAJ

CHP Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılmasından sonra PKK tarafından yapılan açıklamalarda da aynı izlenimi yaratmaya dönük kavramlar kullanılması dikkat çekiyor. PKK açıklamasında, Hüseyin Aygün’ün, “gözaltı”na alındığı belirtiliyor. Gözaltı kavramı da devletin kullandığı hukuki kavramlardan biridir. Yargının talebi üzerine kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilir, arkasından soruşturma, yargılama aşamaları gelir. PKK, “Milletvekilini gözaltına aldık” derken, yine, yargı erkinin kullandığı bir kavramı ve işlem zincirini anımsatarak, egemenlik mesajı veriyor.

Nitekim, dün yaptığı son açıklamada da Aygün için, “Gerekli idari ve hukuki işlemlerin tamamlanmasının ardından Hüseyin Aygün kısa bir süre içerisinde serbest bırakılacaktır” ifadesi kullanıldı. “İdari ve hukuki işlem” ifadeleri, mahkemeler kurup cezalar vermeleri bu mesajı vermeye yönelik işlemlerdir. PKK, son dönemde yöneldiği sansasyonel eylemlerden hem iç, hem dış kamuoyuna Ankara’nın ülkenin her yerine egemen olamadığını kanıtlamaya çalışıyor.