BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Bankalara artık BDKK not verecek

BDDK, bankalara değerleme hizmeti verecek kuruluşların yetkilendirilmesi ve faaliyetlerine ilişkin düzenlemeye gitti

Abone ol

Düzenlemeye göre, kalite güvence sisteminden sorumlu yönetim kurulu üyesinin, değerleme kuruluşunda icrai bir görevinin bulunmaması ve yetkilendirilen değerleme kuruluşunun, değerleme uzmanlarının bağımsızlığına ilişkin taahhütte bulunması gerekecek.

BDDK'nın ''Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmeliği'', Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, değerleme faaliyeti ile iştigal eden personeller, artık değerleme uzmanı olarak istihdam edilecek.

Bağımsızlığın tanımının da yeniden yapıldığı yönetmeliğe göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nca (Kurul) bağımsız denetimin yanı sıra yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen konu ya da konuların birkaçı ya da tümü için değerleme hizmeti vermeye yetkilendirilmiş bir kuruluşun değerleme uzmanları, aynı bankada bağımsız denetim faaliyetinde görevlendirilemeyecek.

Değerleme kuruluşları, kalite güvence sisteminden sorumlu yönetim kurulu üyesi ve değerleme uzmanlarının bilgi ve yeteneklerinin yeterli olmadığı değerleme faaliyetlerini kabul edemeyecek.

Söz konusu kuruluşlar kendisinin, ortakları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, yöneticileri ve denetçileri ile değerleme uzmanlarının bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara uyumluluğunu, ilgili düzenlemelere uygunluğunu ve yapılan değerlemelerin güvenilirliğini teyit edecek bir kalite güvence sistemini kurmakla yükümlü olacak.

BU ŞARTLAR ARANACAK

Yönetmelikle, yetkilendirilecek değerleme kuruluşlarında aranacak şartlara ilişkin de düzenleme yapıldı.

Buna göre, kalite güvence sisteminden sorumlu yönetim kurulu üyesinin, değerleme kuruluşunda icrai bir görevinin bulunmaması ve yetkilendirilen değerleme kuruluşunun, değerleme uzmanlarının bağımsızlığına ilişkin taahhütte bulunması gerekecek.

Kalkınma ve yatırım bankasında kalite güvence sisteminin işleyişinden denetim komitesi sorumlu olacak.

Bir bağımsız denetim kuruluşunun, yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen konu ya da konuların birkaçı ya da tümü için değerleme hizmeti vermeye de Kurulca yetkilendirilmesi halinde, bu nitelikteki kuruluşlar için ayrıca bir hüküm bulunmaması durumunda, bu Yönetmelikte geçen değerleme kuruluşu ile değerleme kuruluşunun ortakları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile denetçileri ve yöneticileri ile değerleme uzmanına ilişkin hükümler söz konusu bağımsız denetim kuruluşu ve bu kuruluşun ortakları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile denetçileri ve yöneticileri ile değerleme faaliyetinde bulunan personeli için de uygulanacak.

YETKİ İPTALİ

Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde değerleme kuruluşunun, ortaklarının, yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin, yöneticilerinin ve denetçilerinin bağımsızlıklarının ortadan kalkmasına karşın, değerleme kuruluşunun bankaya değerleme hizmeti vermeye devam etmesi veya değerleme uzmanının bağımsızlığının ortadan kalkmasına karşın bankaya verilen değerleme faaliyetinden çekilmediğinin Kurumca tespit edilmesi halinde, Kurulca değerleme kuruluşunun yetkisinin sürekli kaldırılmasına karar verilebilecek.

Değerleme kuruluşunun yönetim kurulu başkanı ve üyelerinin, yöneticilerinin, denetçilerinin ve değerleme uzmanının verdikleri beyanların gerçeğe aykırı olması ya da yetki iptaline yol açan işlemlerde sorumluluklarının tespit edilmesi halinde, bu Yönetmelik kapsamında yetkilendirilen değerleme kuruluşlarında çalışmalarını yasaklamaya Kurul yetkili olacak.

SIRLARIN SAKLANMASI

Yetkili değerleme kuruluşunun ortakları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile denetçileri ve yöneticileri ile değerleme uzmanı, Yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtilen değerleme faaliyetleri sırasında öğrendikleri, bu Yönetmelik uyarınca kamuoyuna açıklanması zorunlu olan bilgiler hariç olmak üzere, bankalara ait sırları ve yapacakları değerleme sözleşmelerinde kararlaştırılacak sır kapsamındaki bilgileri açıklayamayacak, kendilerinin veya üçüncü kişilerin menfaatlerine kullanamayacak.

Yetkilendirilen değerleme kuruluşunun değerleme uzmanı, ilgili madde kapsamındaki bilgileri, sadece bu Yönetmelik kapsamındaki değerleme faaliyetlerinde kullanabilecek.

Yetkilendirilen değerleme kuruluşunun ortakları, yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile denetçileri, yöneticileri ya da değerleme uzmanı, bankaya verilen değerleme hizmetine ilişkin ya da gelecekteki muhtemel uygulamaları hakkında, değerleme sözleşmesi imzaladıkları bankalar hariç kamuoyuna açıklamada bulunamayacak.