BIST 9.943
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.438,27
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Hollywoodu korkutan yazılım

DVD'lerin dijital kopyasını kolayca çıkarabilen RealDVD hazır.

Abone ol

Merkezi Seattle'da bulunan dijital medya şirketi RealNetworks tarafından yapılan açıklama, DVD konusunda çekilen sıkıntıların artık ortadan kalkacağının da bir göstergesi niteliğinde.

Müzik cdleri kolayca kopyalanabiliyordu fakat bunu DVD'de yapmak kullanıcıların karşısına çıkan bazı güçlüklerden dolayı pek yaygın olarak kullanılmıyordu.

RealDVD isimli bir yazılım geliştiren şirket, bu yazılımla kullanıcılara aradıkları birçok fonksiyonu bir arada sunuyor.

30 Dolarlık bir fiyata sahip olan RealDVD ile kullanıcılar bir DVD'nin tamamının dijital kopyasını çıkartabiliyor. Ancak işin içinde küçük bir problem var. Kopya DVD, sadece kopyalama işleminin gerçekleştirildiği bilgisayarda çalışıyor. Dileyenler, bilgisayar başına 20 Dolar daha verip, kopya DVD'yi farklı 5 bilgisayarda oynatma şansına da sahip oluyor.

RealDVD'yi "Nihayet milyonlarca kullanıcının uzun zamandır beklediği ürün" şeklinde lanse eden RealNetworks'ün yöneticisi olan Robet Glaser, kullanıcıların favori disklerini ve filmlerinin dijital kopyalarını bu yazılım aracılığıyla kolayca çoğaltabileceğini ifade ediyor.

Ancak RealNetworks, kullanıcıları RealDVD yazılımıyla her ne kadar sevindirmiş olsa da, Hollywood'un bu yazılıma ne tepki verileceği şu an için tam olarak kestirilemiyor.

DVD medyalarının ortaya çıkışının üzerinden neredeyse 10 yılı aşkın bir süre geçmesine ve kopya zaafiyetine rağmen, Hollywood hala DVD konusunda ısrarlı.

Dijital müzik devrimini başlatan Napster ve benzeri korsan müzik servisleri nedeniyle bugün korsan kullanım oranı dünya geneline bakıldığında artmış durumda.

CD'ye nazaran kopya koruması daha üst düzeyde olan DVD'lerden vazgeçmeyen Hollywood ve diğer büyük şirketlerin en büyük kabusu ise amatör kullanıcıların DVD'lerin kopyalarını kolayca oluşturabilmesi.

Bugüne kadar DVD medyalarının kopyasını oluşturanların genelde özel yazılımlar kullandığı ve işin erbabı olduğu düşünüldüğünde Hollywood, özellikle bir takım yazılımlarla DVD kopyalama sistemini amatör kullanıcıların da kullanmaya başlamasından endişe ediyor.