BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Lut gölünde şifa arıyorlar

Denizin 400 metre altındaki Lut Gölü'nü ziyaret eden yerli ve yabancı turistler cilt hastalıklarına şifa arıyorlar.

Abone ol

Ürdün ve İsrail sınırları arasında yaklaşık 80 kilometre uzunluğundaki Lut Gölü'nün genişliği 5 ila 18 kilometre arasında değişiyor.

Dünyanın en tuzlu gölü olarak da bilinen Lut Gölü'nün suyu ve çamurunda magnezyum, kükürt, potasyum ve brom gibi çeşitli mineraller yoğun olarak bulunuyor.

Bu nedenle göldeki su ve çamurun cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

Ürdün'deki Lut Gölü bölgesinde kurulan Dead Sea (Ölü Deniz) Sağlık Merkezi de Ürdünlüler ile batılı ülkelerden gelenlerden yoğun ilgi görüyor.

Cilt hastalıklarına şifa arayanlar ya da pürüzsüz bir cilde kavuşacağını düşünenler göl kıyısındaki tesislerde hem yüzüyorlar hem de çamur banyosu yapıyorlar. Gölün çamurundan kozmetik ürünler de yapılıyor.

GÖLDE CANLI YOK

Lut Gölü'nün suyunun tuzlu olması nedeniyle gölde balık yaşamadığı, nehir ve çaylarla gelen balıkların da gölün girişinde öldüğü belirtiliyor.

Ölü Deniz'deki yüksek tuz oranı nedeniyle buharlaşmanın fazla olduğu, bu nedenle gökyüzünde oluşan ince sis tabakasının güneşin zararlı ışınlarını engellediği ifade ediliyor.

Sudaki tuz oranının çok fazla olması nedeniyle Ölü Deniz'de yüzenler başlarını suya sokamıyorlar.

Göl suyunun göze sıçraması durumunda da göl kıyısında tatlı suyla duş alınarak gözlerin zarar görmesi engelleniyor.

YÜZERKEN KİTAP OKUYANLAR

Göl suyunda bulunan çok sayıda mineral nedeniyle suyun kaldırma gücünün çok yüksek olduğu bu nedenle gölde boğulma olaylarının çok az yaşandığı kaydediliyor.

Gölde yüzen bazı turistler de ellerine aldıkları kitabı okur gibi yapıp su üzerinde batmadan nasıl kaldıklarını fotoğraf çektirerek ölümsüzleştiriyorlar.

Bazı turistler ise hareketsiz oldukları halde suya batmamanın verdiği keyifli anları defalarca göle girerek tekrar tekrar yaşıyorlar.

Deniz seviyesinin 400 metre altında bulunan bölgedeki oksijen oranının da birçok ülkeden ve yerden çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Öte yandan yerli ve yabancı turistlerden gelen talep nedeniyle göl kıyısındaki turistik tesislerin arttığı ifade ediliyor.

YOLLARDA YOĞUN GÜVENLİK

Başkent Amman'a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Lut Gölü'ne giderken yolda ağır silahlarla nöbet tutan askerlerin bulunduğu 4 kontrol noktası bulunuyor.

Gölün Ürdün kıyısından İsrail'e ait karşı kıyılar çıplak gözle rahatlıkla görülebiliyor.

Bölgeyi ziyaret eden gazeteciler ise çekimlerini turistik tesislerde izinle, tesis dışında ise genellikle gizli yapıyorlar.

İzinsiz çekim yaparken yakalanan gazetecilerin kasetlerine ya da fotoğraf makineleri ve kameralarına el konulduğu vurgulanıyor