BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.442,01
HABER /  DÜNYA

Gürcistan Osetyadan çekildi

Gürcistan, Osetya'dan tamamen çekildiğini açıkladı. Rusya ise, Gürcistan'ın ateşkes önerisini reddetti.

Abone ol

Gürcistan İçişleri Bakanı, kuvvetlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekildiğini açıkladı.

RUSYA ÇEKİLMEYİ YALANLADI

Rusya askeri yetkilileri, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya'dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı.


Güney Osetya'daki Rus barış gücü birliklerinin komutan yardımcısı Vladimir İvanov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, "Barış gücü karakolları, Gürcü askerleri ile topçu ve zırhlı birlikleri varlığını tespit etti. Gürcistan Güney Osetya'dan askerlerini çekmedi" dedi.


Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, askerlerinin Güney Osetya'dan "tamamen çekildiğini" açıklamıştı.


Gürcistan'ın Yeniden Bütünleşme Bakanı Temur Yakobaşvili ise Gürcü askerlerinin Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi terk ettiklerini söylemişti.


Yakobaşvili, birliklerin başkentte yaralananların tahliyesine imkan tanımak için mevzilerini değiştirdiklerini, Gürcü birliklerinin Güney Osetya'da kaldığını söylemişti.

RUSYA, GÜRCİSTAN'IN ATEŞKES ÖNERİSİNİ REDDETTİ

Gürcistan'daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden sonuç alınamazken, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan'ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı.

Çurkin, ''ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Tüm bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir'' dedi.

Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya'ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar nedeniyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya'nın birliklerini Güney Osetya'dan çekmeyi reddetmesi nedeniyle ''ateşkes çağrısı'' içeren bir açıklama metni hazırlanamadı.

Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ''Gürcistan güçleri Güney Osetya'dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli'' dedi.

Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya'ya müdahalelerini, NATO'nun 1999'da Kosova'ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya'da ''soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını'' söyledi.

İngiltere'nin daimi temsilci yardımcısı Büyükelçi Karen Pierce, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın bu tutumunu, ''Rusya'nın bu isteklerle, çatışmaları uzatmanın yolunu aramakta olduğu çok net biçimde ortada. Ne ateşkesi kabul ediyor ne de birliklerini çekmeyi'' diye konuştu.

ABD'nin BM Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Alejandro Wolff toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ''çatışmalar yayılıyor, tırmanıyor ve giderek kontrol dışına çıkıyor'' dedi.

ABD Büyükelçisi, ''bu geniş tırmanmanın öncelikli nedeninin dış güçler olduğunu, çatışmanın sorumluluğunun büyük bölümünün Rusya olduğunu'' kaydetti.