BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,72
ALTIN 2.453,65
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu yine karıştı

Silopi, Kızıltepe ve Yüksekova'da işyerleri taşlandı, 1 banka şubesi yakıldı. Ölü ve yaralılar var.

Abone ol

 Kızıltepe'de iki banka şubesi, Vergi Dairesi ve AKP binasının bir bölümü yakıldı. Silopi’de de göstericiler polisle çatıştı. Terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan atan göstericiler, Kızıltepe Vergi Dairesi'ne girerek eşyaları tahrip edip, binayı ateşe verdi. Bina kısmen yandı.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar,  Kızıltepe ilçesinde yapılan izinsiz gösteri sırasında 1 kişinin öldüğünü, 7'si polis 16 kişinin yaralandığını belirterek, olaylarla ilgili 30 kişinin de  gözaltına alındığını söyledi. Kılıçlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kızıltepe'de sabah saatlerinde kepenklerin kapalı olduğunu, daha sonra çok hızlı şekilde olayların geliştiğini söyledi.

İzinsiz gösteri yapanların AK Bank ve Yapı Kredi Bankası ile DYP
ve AK Parti ilçe teşkilatına saldırıda bulunduklarını ifade eden Kılıçlar, ''Olaylarda Ahmet Araç adlı bir vatandaş hayatını kaybetti. Olaylar sırasında 7'si polis olmak üzere 16 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi sürüyor. 30 kişi gözaltına alındı. İlçede şu an durum sakin'' dedi.

Çevredeki birçok işyerinin de camlarını kıran göstericiler, AKP İlçe Binası ile Yapı Kredi ve Akbank Şubelerini de yaktı. Akbank’ta mahsur kalan ve dumandan zehirlenen 4 görevli polis tarafından kurtarılarak hastaneye kaldırdı. İtfaiyenin yangına geç müdahale ettiği öne sürülürken, olayların büyümesi üzerine Kızıltepe'deki 4'üncü Hudut Alay Komutanlığı'ndaki jandarma birlikleri ilçeye girerek güvenlik önlemi aldı. Polislerle göstericiler arasında çıkan arbede sırasında Ahmet Araç adlı bir kişi kurşunla yaralandı. Hastaneye kaldırılırken yolda öldü. Olaylar sırasında kurşun ve darp sonucu 10 kişi de yaralandı. Olaylar büyük ölçüde önlenirken, ara sokaklarda yer yer protesto gösterileri sürdü.

Şırnak'ın Silopi, Mardin'in Kızıltepe ve Hakkari'nin Yüksekova ilçelerinde yürüyüş yapmak isteyen gruplar, işyerlerini taşladı ve bir banka şubesini yaktı. Güvenlik güçleri, biber gazı kullanarak ve havaya ateş ederek
grupları dağıttı.

Silopi ilçesinde bir grup, AK Parti İlçe Başkanlığı binasına doğru izinsiz yürüyüş yapmak isteyince polis uyarıda bulundu. Uyarıya rağmen yürüyüşe devam eden grubun dağılmaması üzerine polis müdahalede bulundu. Olaylar sırasında ilçedeki bazı vatandaşlar da göstericileri uyararak dağıtmaya çalıştı.

İşyerlerinin büyük bir bölümünün kapalı olduğu Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde de bir grup gösterici, Urfa Caddesi'nde üzerindeki bir banka şubesini ateşe verdi.

Mardin Caddesi'nde bulunan vergi dairesine de giren ve içerdeki eşyayı tahrip eden göstericiler, çevredeki birçok işyerinin de camlarını kırdı. Polis, göstericileri biber gazı sıkarak ve havaya ateş açarak dağıttı. Bu arada, dün olayların yaşandığı Diyarbakır'ın Bismil ve Ergani ilçelerinde durumun normale döndüğü bildirildi.

Esnafla görüşerek geçmiş olsun dileğinde bulunan Bismil Kaymakamı Kenan Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaşamın normale döndüğünü ve hasar tespit çalışmalarına başladıklarını belirtti.

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün yaşanan gerginlik, bugün de devam etti. Ara sokaklarda toplanan bir grup göstericinin polise taşlarla saldırması üzerine, güvenlik güçleri göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtı, panzerle su sıktı. Daha sonra dağılan gruptan 8 kişi, güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Grupların Cumhuriyet ve Güngör mahallelerindeki gösterilerinin zaman zaman devam ettiği bildirildi. Yüksekova'da dün çıkan olaylarda 2 kişi yaralanmış, 9 kişi de gözaltına alınmıştı.