BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.455,05
HABER /  DÜNYA

Şii ittifakında Caferi çatlağı

Irak'6ta Başbakan İbrahim Caferi krizi yaşanıyor. Şii ittifakı içinde Caferi'nin çekilmesini isteyenler var.

Abone ol

Irak'ta Aralık seçimlerinden sonra ulusal birlik hükümeti kurulmasının önünde en büyük engel olarak gösterilen Şiilerin başbakan adayı, şu anki geçici Başbakan İbrahim Caferi'nin, çağrılara rağmen adaylıktan çekilmeyeceği bildirildi.

Caferi'nin Dava partisinin üst düzey yetkililerinden Cevat el Maliki, Dava partisinin de içinde bulunduğu Şii İttifakı içinde de adaylıktan çekilmesi yönünde çağrıların geldiği İbrahim Caferi'nin ''kesinlikle istifa etmeyeceğini'' söyledi.

El Maliki, Caferi'nin tek adayları olduğunu ve bu konudaki ısrarlarını sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Şii İttifakı içindeki 7 gruptan 4'ünün, hükümetin kurulmasını önleyen krizin aşılması için Caferi'nin görevinden ayrılmasını istediği bildirilmişti.

Şii İttifak içinden ilk kez Caferi'nin istifa etmesi yönünde yapılan açıklamada, ittifak içinde Caferi'nin ayrılması yönünde güçlü bir eğilim olduğunu belirten yetkililerden Kasım Davud, ''50 gün boyunca onun arkasında durduk ve neticede tüm Iraklıları temsil eden bir başbakanın seçilmesi gerektiğine karar verdik'' demişti.

Öte yandan, AP ajansına göre, konunun hassaslığı nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen üst düzey Şii yetkililer, İttifak'ın, Caferi'nin değiştirilmesi konusunda açık olduğunu söyledi,ancak bu konunun Caferi'ye bizzat iletildiği yönündeki haberleri yalanladı.

İttifak milletvekillerinin yaptıkları oylamayla başbakan adayı olarak seçtikleri Caferi'nin yeniden başbakan olmasına Sünniler ve Kürtler karşı çıkıyor.