BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Gül HSYK'ya nasıl üye atayacak?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD temaslarını takip eden gazetecilere ilginç açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Gözler yeni HSYK'da Cumhurbaşkanı Gül'ün atayacağı üyeler çevrildi. Gül atama kriterlerini açıkladı ve "Hiç kimsenin karısını kızını araştırmayacağım" şeklindeki sözleri dikkat çekti.

Heyette bulunanlardan gazeteci-yazar Derya Sazak, Gül ile yapılan söyleşiyi Milliyet'teki köşesinde yayınladı.

KILIÇDAROĞLU'NA ÖVGÜ

Yeni Anayasa için çalışmalara başlanılmasını isteyen Kılıçdaroğlu'na övgü yağdırdı. Referandum sonrası yumuşayan siyasi hava Gül'ü memnun etti. Kılıçdaroglu'nun tavrını da şu sözlerle takdir etti:

"Böyle olması lazım. Siyaset bütün enerjisini karşılıklı mücadeleye değil, ülke için de harcamalı. Buna ihtiyaç var. Kutuplaşma seçimlerde oluyor ama seçimden sonra geçmesi lazım. Ben geçeceğine de inanıyordum."

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERE ELEŞTİRİ

Hukuk alanında Türkiye’yi zora sokan uygulamaları, uzayan davaları da eleştiren Gül, özel yetki mahkemelerini, “eski DGM”lere benzetti, “Sadece üniformaları çıktı” diye konuştu. 

KARISINI KIZINI ARAŞTIRMAM

HSYK üyeliğine Gül'ün kimleri nasıl atayacağı merak konusu oldu. Sazak'ın "HSYK ataması için çalışmalara başladınız mı?" sorusuna Gül şu cevabı verdi:

Çalışmalara başladım. Bununla ilgili kendi danışmanlarıma, genel sekretere kriterleri koydum. Bu çerçevede bakın herkesin özgeçmişine dedim. Referandumdan bir ay önce bir kişi atayabilirdim. Bana gönderildi. Anayasa referandumu olduğu için o hakkı kurula bıraktım. Yargıtay kurulunu bıraktım. Siz seçin dedim. Onu kullanabilirdim. Ben tuttum ve atamayı yapmadım. Sırf 15 gün önce kadroyu dolduruyor durumuna düşmemek için.

Ben kriterlere bakarım. Önce iyi bir backround’u var mı diye bakarım. Hiç kimsenin karısını kızını araştırmayacağım. Hiçbir zaman yapmadım. Daha önce atadığım insanların da yapmadım. Çok merak eden varsa kendi araştırır."

7 YIL MI 5 YIL MI?

Cumhurbaşkanı Gül Köşk'ün görev süresiyle ilgili belirsizlikten yana rahatsız. Sıkıntısını da şu sözlerle dile getiriyor:

"Süreyle ilgili benim yapacağım bir şey yok. Kendi işime bakıyorum. Ben söyleyince kesinleşecek olsa hemen söylerim. Buna karar verecek kurum ben olmayınca, bununla ilgili görüşümü nasıl söylersem söyleyeyim tersini düşünen herkes siyasi polemik yapacak. Onun için bana bir şey düşmüyor."