BIST 10.046
DOLAR 32,48
EURO 34,88
ALTIN 2.422,14
HABER /  GÜNCEL

Guardian: Snowden belgelerinin yüzde birini yayımladık

Guardian gazetesi editörü Rusbridger, İngiliz milletvekillerine verdiği bilgide, Amerika Birleşik Devletleri istihbarat servislerinin gizli dinleme faaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden'ın elindeki belgelerin ancak yüzde birini yayımladıklarını duyurdu.

Abone ol

Guardian gazetesi editörü, İngiliz milletvekillerine verdiği bilgide, Amerika Birleşik Devletleri istihbarat servislerinin gizli dinleme faaliyetlerini ifşa eden Edward Snowden'ın elindeki belgelerin ancak yüzde birini yayımladıklarını duyurdu.

Editor Alan Rusbridger, gazetesinin muhabirlerinin "yurtsever" olduklarını ve demokrasi ve özgür basın ilkelerine bağlı olduklarını da belirtti.

Bir Parlamento komisyonuna bilgi veren Rusbridger ayrıca, İngiltere ve Amerikan yönetiminden bazı üst düzey yetkililerin, yayınların ciddi bir zarar vermediğini söylediğini de aktardı.

Editör ayrıca, gazetenin belgeleri yayımlarken oldukça seçici davrandığını da belirtti.

Ülkesinin telefon kayıtlarını ve internet faaliyetlerini izlediği yolundaki gizli bilgileri sızdıran eski CIA çalışanı Edward Snowden bilgileri Hong Kong'da ifşa ettikten sonra Haziran ayında Rusya'ya iltica etmişti.

Snowden'ın sızdırdığı belgelerde ABD'nin birçok ülkede elçiliklerinde ya da müttefiki olan ülkelerin elçiliklerinde kurduğu istasyonlarda yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu dâhil her türlü elektronik iletişimi izlemeye aldığı belirtiliyor.

Snowden, daha önce basına yaptığı açıklamada, elindeki tüm belgeleri Hong Kong'dayken gazetecilere verdiğini belirtti.

Snowden, Rusya'ya istihbarat taşımanın kamu yararı gözetmediğini, ayrıca Çin'in istihbarat kabiliyetlerini bilmesinin, kendisini bu belgeleri Çinli casuslardan korumaya yönelttiğini söylemişti.

Amerikalı yetkililerin iadesini istediği Snowden'ın yaklaşık bir yıllık Rusya vizesi bulunuyor.