BIST 9.884
DOLAR 32,44
EURO 34,84
ALTIN 2.445,71
HABER /  GÜNCEL

Polonya’ya ‘CIA işkencesi’ davası

İki terör şüphelisinin, ABD tarafından Polonya'da gözaltına alındıktan sonra sorgulanmaları sırasında insan hakları ihlallerine maruz kaldıkları iddiasıyla Polonya aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtıkları davanın görülmesine başlandı.

Abone ol

İki terör şüphelisinin, ABD tarafından Polonya'da gözaltına alındıktan sonra sorgulanmaları sırasında insan hakları ihlallerine maruz kaldıkları iddiasıyla Polonya aleyhinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtıkları davanın görülmesine başlandı.

İki şüpheli şu anda ABD’nın Guantanamo Körfezi’ndeki hapishanesinde bulunuyor.

Abu Zubaydah ve El Kaide eylemcisi olmakla suçlanan bir diğer şüpheli 2002 ve 2003 yıllarında Polonya’daki gizli bir hapishanede işkenceye uğradıklarını söylemişlerdi.

AİHM yaklaşık bir yıl önce CIA tarafından sorgulanan Khaled el-Masri adlı şüphelinin karşılaştığını iddia ettiği hak ihlallerinden dolayı Macaristan’a karşı açtığı davayı da yürütmüştü.

Filistinli Abu Zubaydah’ın, aralarında 11 Eylül saldırısını da gerçekleştiren ve Usama Bin Ladin’e sadık bazı cihatçıların seyahat düzenlemelerini yaptığı iddia ediliyor.

Polonya davasındaki diğer şüpheli, Suudi Arabistanlı Abd el-Rahim al-Nashiri’nin ise 2000 yılında Yemen’de bir ABD savaş gemisini hedef alan ve 17 kişinin öldüğü saldırıyı düzenlediği iddia ediliyor.

Bu iki davacıyı Strazburg’daki mahkemede, avukatları temsil ediyor.

Davacılar Polonya’da ABD tarafından gözaltına alınıp sorgulandıkları sırada işkence, kötü muameleye maruz kaldıklarını ve başkalarıyla görüşmelerine izin verilmediğini söylüyor.

Boğulma hissi yaratan su işkencesinin sorgulamada kullanılan yöntemlerden biri olduğu da iddia ediliyor.

Avrupa Konseyi müfettişi, İsveçli senatör Dick Marty, CIA’in Avrupa ülkelerindeki ‘terörle savaş’ adı altındaki operasyonlarını ayrıntılı bir şekilde raporlaştırmıştı.

Bu verilerde Polonya’nın kuzeyindeki Szczytno yakınlarındaki Stare Kiejkuty isimli istihbarat üssünün bu tür gözaltı ve sorgulamalar için kullanıldığı belirtilmişti.