BIST 8.924
DOLAR 32,31
EURO 35,10
ALTIN 2.279,44
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu Gülen cemaatiyle görüştü

CHP lideri, Fethullah Gülen Hareketi'nin ABD’deki temsilcileriyle de özel olarak bir kahvaltıda buluştu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Washington temaslarında en çok sorulan sorulardan biri de İsrail ile ilişkiler ve Hamas örgütüne bakışı oldu.

Kılıçdaroğlu, Hamas’la ilgili olarak CHP’nin şiddete yönelen hareketleri tasvip etmeyeceğini söyledi ama bu örgüt için terör örgütü ifadesi kullanmaktan kaçındı. CHP lideri, Fethullah Gülen Hareketi'nin ABD’deki temsilcileriyle de özel olarak bir kahvaltıda buluştu.

SORUYU ES GEÇTİ

Hürriyet'in haberine göre, Kılıçdaroğlu, bir gün önce Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmanın ardından kendisine Fethullah Gülen Hareketi’ni nasıl gördüğü yönünde sorulan bir soruya da cevap vermekten kaçındı. Üst düzey bir CHP yöneticisi Kılıçdaroğlu’nun soruya neden yanıt vermediği konusunda, “O soruyu es geçti” demekle yetindi.

Kılıçdaroğlu’nun Washington temaslarında en çok karşılaştığı sorulardan biri İsrail ile ilişkiler oldu. Pazartesi akşamı kentin en popüler restoranlarından Georgetown’daki Café Milano’da üç Amerikan Yahudi örgütünün temsilcisi ve ABD Kongresi Temsilciler Meclisi’nin Dış ilişkiler Komitesi’nden Alan Makovsky ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Türkiye ile İsrail’in ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini savundu. Ancak Salı günü Amerikan İlerleme Merkezi’nde (CAP) bir toplantıda Makovsky’nin Hamas’la ilgili sorularına da muhatap olan Kılıçdaroğlu, Hamas’a terör örgütü demekten kaçındı. Kılıçdaroğlu bu sabah ise Fethullah Gülen Hareketi’nin ABD’deki çatı örgütlerinden Türk Amerikan Birliği (TAA) temsilcileriyle TAA’nın ofisinde buluştu ve beraber kahvaltı etti.

SEÇİMLERDE O YEDİ ŞEHRİ ALABİLİRİZ

CAFÉ MILANO BULUŞMASI

Kılıçdaroğlu’nun Café Milano’daki yemeğine, ABD’nin önde gelen Yahudi örgütlerinden, çatı kuruluşu Amerikan Yahudi Komitesi (AJC), askeri ve stratejik konularda çalışan Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü (JINSA) ve New York merkezli İnkâr ve İftiraya Karşı Birlik (ADL) temsilcileri katıldı. Kılıçdaroğlu, herhangi bir Yahudi örgütüyle bağlantılı olmasa da İsrail konularındaki hassasiyeti nedeniyle davet edilen, 28 Şubat dönemi Türkiye’de ismi çok geçen ve Necmettin Erbakan’ın darbenin arkasındaki isimlerden biri dediği Makovsky’nin de olduğu yemekte, Türk-İsrail ilişkilerine değindi. Kılıçdaroğlu, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve krizin aşılması gerektiğini belirtirken, İsrail’in de Ortadoğu barışına katkı için üzerine düşen sorumluluklar olduğunu belirtti.

CAP’TEKİ KAPALI TOPLANTI

İsrail konusu, Kılıçdaroğlu’nun dün Obama Yönetimi’ne yakın CAP’te yaptığı basına kapalı toplantıda da gündeme geldi. Ve Gezi olaylarından beri AK Parti Hükümeti’ne yönelttiği ağır eleştirilerle öne çıkan CAP’in kentteki Türkiye uzmanlarını davet ettiği görüşmede, Makovsky Kılıçdaroğlu’na Hamas’la ilgili görüşlerini sordu. Toplantıyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren CHP Yönetimi, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında Hamas’a terör örgütü demekten kaçındığını özellikle vurguladı.

HER KESİMDEN KATILIM

Obama Yönetimi üzerinde hiçbir etkisi olmayan ve kentteki 90’ların siyasetini temsil eden Makovsky gibi isimler dışında, toplantıya en son AK Parti’ye yakın gazetelerin hedefi haline gelen Dış İlişkiler Komitesi’nden Steven Cook ve German Marshall Fund’dan, AK Parti’ye yakın çizgideki Joshua Walker gibi Washington’da son dönem adı öne çıkan genç isimler de katıldı.

GÜLEN HAREKETİ İLE BULUŞMA

Kılıçdaroğlu’nun Washington gezisinin en tartışmalı konularından biri de CHP Lideri’nin gezide Fethullah Gülen Hareketi’nin temsilcileriyle bir araya gelip gelmeyeceği konusuydu. Kılıçdaroğlu, Türk-Amerikan çatı örgütlerine ayırdığı Pazar gününde Gülen’e yakın hiçbir örgütle görüşmedi. Ancak bu sabah, TAA yöneticileriyle TAA’nın ofisinde buluştu ve beraber kahvaltı etti.

Kılıçdaroğlu, bir gün önce Brookings Enstitüsü’nde yaptığı konuşmanın ardından kendisine Fethullah Gülen Hareketi’ni nasıl gördüğü yönünde sorulan bir soruya da cevap vermekten kaçındı. Üst düzey bir CHP yöneticisi Kılıçdaroğlu’nun soruya neden yanıt vermediği konusunda, “O soruyu es geçti” demekle yetindi.