BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Google gazeteciliği yapan arkadaşlara kötü haberim var

Milliyet'in İnternet sitesinde yeralan bu haber için yazılan spota bakın. "Kurban bayramı" ön plana çıkarılmış.

Milliyet normalde mı? Ercüment İşleyen izinli olmasaydı, Milliyet'i zor durumda bırakacak bu haberin yayımlanmasına asla izin vermezdi.

Aslında bu bir haber değil!

Google için kelime oyunudur yapılan!

Google'dan trafik almak için oynanan bir oyun!

"2013 Hac ziyaretine gidecek olan Hacı adaylarına duyuru yapıldı. Kurban nedir? Kurban neden kesilir? Kurban bayramının anlamı ve önemi nedir? Hangi hayvan kurban olarak kesilir? Kurban nasıl kesilir? Kurbanı kimler kesebilir? Kurban bayramı kaç gün?"

Milliyet'in İnternet sitesinde yeralan bu haber için yazılan spota bakın. "Kurban bayramı" ön plana çıkarılmış.

Google'da "Kurban bayramı" yazıldığında, bu haber çıksın istemiş editör arkadaşlar. Bu haber Google'da birinci sırada çıkarsa, (ki çıkıyor) Milliyet parsayı kapacak, rakiplerinden daha çok ziyaretçi çekecek Google'dan.

Ben bu yapılana uzun zamandan beri "Google gazeteciliği" diyorum!

Zira bir tek Milliyet yapmıyor bunu!

Okuyucunun görmediği, "çöp haber" diye tabir edilen bu tarz habercilik (!) irili ufaklı bir çok site tarafından yapılıyor. 

Google'da aramanın nasıl yapılacağını düşünen editörler, haberini ona göre hazırlıyor. Çarpıcı başlıklar Google'da kar etmiyor çünkü.

Her sitede Google'dan daha fazla ziyaretçi almak için, SEO uzmanları çalıştırılıyor.

Peki "Google gazeteciliği" nereye kadar sürecek?

Türkiye'de ne yana dönseniz haber sitesine rastlıyorsunuz. Hepsi de ayakta ve hepsi de varlığını sürdürüyor. Google'dan besleniyor bu siteler, Google'dan gelen reklamlarla ayakta duruyorlar. 

Google arada bir yenilikler yaptığında, biz dahil bir çok site çuvallıyor. Özellikle "Google gazeteciliği" yapan siteler yerle bir oluyor. Sitelere gelen ziyaretçilerin yüzde 50'si Google'dan geliyor çünkü.

Google bir gün ziyaretçi akışını keserse işte siz o zaman seyreyleyin gümbürtüyü. Böyle bir şey olsun istemiyorum ama en azından Google'ın bu imkanlarını kötüye kullanmamak gerek. Kelime oyunlarıyla, çöp haber yaparak Google'ı kandırmaya çalışanlar bilsinler ki, duvara toslamaları yakındır.

Google bu konuda hummalı bir çalışma içinde çünkü!