BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

Etyen Mahçupyan Cemaatin içini anlattı

Zaman Gazetesi'nden gönderilen Etyen Mahçupyan, Cemaatte neler yaşandığı anlattı. Mahçupyan'a göre Cemaat topyekün savaşta.

Abone ol

17 Aralık sürecinden itibaren yazarlık yaptığı Zaman Gazetesi'nde Gülen hareketine yönelik eleştirilerini sıralayan Etyen Mahçupyan geçtiğimiz günlerde cemaat medyasıyla yollarını ayırmıştı.

Cemaatte neler olduğunu yakından gözleme imkanı bulan Mapçupyan, özellikle Zaman'ın yönetim kurulunda konuşulanların tanığı durumunda.

17 Aralık sürecinden Mart sonuna kadar tüm toplantılara katılan Mahçupyan, Cemaatteki havayı Sabah Gazetesi'ne verdiği röportajda ilk kez aktardı.

ZAMAN'DA NELER KONUŞULUYOR?

İşte Etyen Mahçupyan'ın tanık olduğu cemaat notları;

-17 Aralık sonrasında Mart başına kadar bütün haftalık yayın kurulu toplantılarına katıldım. Yazdığım her şeyi o toplantılarda da söyledim. Benim söylediklerimim dikkate alınması gerektiğini ifade eden arkadaşlar her zaman oluyordu o toplantılarda. Büyük çoğunluk ise sessiz ve dinleyici pozisyonunda oluyordu. Sonuçta yönetimde olan arkadaşlar benim söylediklerimden ikna olmadılar.

HÜKÜMETLE SAVAŞ HAYAT MEMAT MESELESİNE DÖNDÜ

-Hizmet hareketi medyasının yayın politikası hayat memat mücadelesi ve bir ayakta kalma savaşına dönüştü. Bu ruh hali varsa çok fazla yarını düşünmezsiniz. Şu an ortalıkta böyle bir enerji var. Bunun sonsuza kadar devam etme ihtimali yok. Bunun bir biçimde bir tarafa doğru gitmesi gerekiyor. Ya daha büyük bir kırılma ile sonuçlanabilecek bir sürecin eşiğindeyiz veya bir biçimdi yumuşamaya doğru gitmesi gereken bir durumdayız. Bu bir karar. Hizmet hareketini yönetenlerin iradesi ile olabilecek bir karar. İktidarla yaptıkları mücadeleyi "ne olacaksa olsun" mantığına da götürülebilir. İstemeyerek de olsa yumuşama süreci de başlayabilir.

17 ARALIK BAŞARILI OLSA NE OLURDU?

-Şöyle bir öngörü yapılabilir. Muhtemelen büyük bir dalga ortaya çıkacaktı. Bu dalga herkesi darmadağın edecekti. Özellikle AK Parti bir anlamda diz çöktü imajı oluşacaktı. Dengelerin değiştiği bir Türkiye'de yaşıyor olacaktık. AK Parti'nin prestijinin ve meşruiyetinin aşağı çekildiği bir döneme girecektik. Oy çokluğuna sahip olsa da başkalarının desteğine ihtiyacı olan güçsüz bir parti haline gelecekti. Bu noktada da AK Parti üzerinden koalisyonlar devreye girecekti. Çözüm sürecinin aleyhinde bir döneme de girilecekti. Bu süreçten en çok kazançlı çıkacak olan kesim ise şüphesiz hizmet hareketi olacaktı.

CEMAAT'İN KÜRT SİYASETİNE ALERJİSİNİN SEBEBİ NE?

-Cemaatin içinde Kürtlerin hakları ile ilgili öyle köşe yazıları yazıldı ki, biraz derine inerseniz bir kabullenme sorunu olduğunu görüyorsunuz. Tabiî ki hizmet hareketinin Türkçü bir hareket olduğu gerçeği de yatıyor. Adım adım o milliyetçilikten uzaklaşmaya çalıştılar ama bunun becerilmiş olduğunu söylemek zor. Çözüm sürecini PKK ile doğrudan yada dolaylı ilişki kurarak yaparsanız bu hizmet hareketinin kabul edemeyeceği bir şeydir. Hizmet hareketi bölgedeki en büyük rakibinin hükümet tarafından meşrulaştırılmasını kabul etmez. Bunu kendisine yönelik baskının çok daha fazla yoğulaşacağını düşünüyor. O zaman da çözüme karşı bir hizmet hareketi ortaya çıkıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ VE ÇATI ADAY

-Çatı aday olsaydı o adayı şu anda biliyor olurduk. Yoksa böyle bir isim Türkiye'nin geleceğine hitap eden, geleceğine damgasını vuracak bir alternatif bir isim yok demektir. Üretilecek bir isim ile Tayyip Erdoğan'ı geçebilmeniz mümkün değil.

EN ÇOK OY ALACAK KİŞİ

En çok oy alacak kişi Meral Akşener'dir. Hem sağdan oy alabilir hem de siyasetçi geçmişinden gelen bir karizması var. Kadın olması nedeniyle soldan da oy alabilir. En çok oyu o alabilir ama kazanma şansı olduğunu sanmıyorum.

CHP MERAL AKŞENER'E EVET DEMEZ

Meral Akşener gibi bir aday çıkar ve kaybederse hemen akabinde CHP içinde çok büyük bir bunalım çıkacaktır. CHP kişiliksizleşmiş bir parti olduğunu kendisine de itiraf etmiş olacaktır. Bunu bilen CHP Meral Akşener'e kolay evet demeyecektir. Çatı aday görüşmeleri sırf "biz bu görüşmeleri yaptık" denilmeye çok müsait durumda. İlk turda herkes kendi adayını çıkarıp sahnede gözükecek ve esas soru ikinci parti kim olacak sorusudur. Ya MHP olursa? CHP her açıdan çok sıkıntıda olan bir parti.

OYUNU KİME VERECEK?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan'a ve 2015 genel seçimlerde AK Parti'ye oy vereceğim. Türkiye'de çok önemli bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümün taşıyıcısı ve talibi sadece AK Parti. Bu gerçek değişmediği sürece benim AK Parti dışında bir partiye oy vermem için bu partinin çok vahim yanlışlar yapması gerekiyor. Çözüm süreci, Ermenilere taziye mesajı ve Alevi meselesinde atılan yetersiz ama olumlu adımlar, Türkiye'de devletin yapısının değiştirilmesi, yargının bağımsızlaştırılması çabaları devam ediyor. Bunlar o kadar temel şeyler ki, Başbakan'ın üslubuna, bir bakanın garip bir tavrına takılmanın çok anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Son yüz yıla baktığımızda AK Parti, boğanın boynuzlarını tutmuş onu yere indirmeye çalışan bir matador gibi. O boğanın boynuzlarını bırakmaması gerekiyor, yere inene kadar.