BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan'dan Barzani'ye '16 yaşımdaki hayalimdi' yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'da AK Parti'nin kampında konuştu. Erdoğan, IKBY'nin düzenlediği referanduma ilişkin Barzani'ye net mesajlar verdi.

Abone ol

Kuzey Irak yönetimi için "küçük İsrail" nitelemesinde bulunan Erdoğan, Barzani'nin "16 yaşındaki hayalimdi" açıklamasına "Bugün başkalarının atlarıyla gençlik hayallerine doğru dört nala koşturanlar, çok yakında hakikatlerin acı yüzüyle karşılaşacaklardır." diye yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afyonkarahisar'da AK Parti 26. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı açılış programına katıldı.

NE İŞİ VAR BARZANİ'NİN SAĞINDA VE SOLUNDA BU ADAMLARIN?

Bölge ve Türkiye üzerinde operasyon yapanların AK Parti'yi kendi başına bırakmayacaklarının çok açık olduğunu aktaran Erdoğan, şu görüşlere yer verdi:

"İşte görüyoruz, Kuzey Irak'ta, Barzani'nin sağında Fransa'nın eski dışişleri bakanı, sol tarafında Bernard Henry-Levy bir Yahudi... Bunlar bir Siyonizmin planlamasını masa üstünde yapıyorlar. Bu planların içerisinde nelerin olduğunu gayet iyi biliyoruz ama uyanık olacağız. Biz, Irak'ın toprak bütünlüğünden bahsederken orada, o masanın üzerinde yapılan nedir? Birileri geliyor gaz veriyor. Enteresan... Şimdi şu dillendirilmeye başlandı, 'küçük İsrail.' Bütün bu oyunları görerek, kararlı bir şekilde adımlarımızı atacağız ve bunlara da fırsat vermeyeceğiz. Ne işi var orada Barzani'nin sağında ve solunda bu adamların? 350 kilometre sınırı olan Türkiye, senin dostun, kardeşin olarak buradayken, en zor zamanında senin yanındayken, sana kardeşim derken, sen Türkiye'yi bırakıp bunlarla beraber neyin planlamasını yapıyorsun? Buna müsaade edilir mi?

Kuzeyinde Türkiye, doğunda İran, batıda Suriye malum, güneyinde de merkezi yönetim... Bunların hiçbirisini senin bu düşündüklerinin hiçbirini kabul etmiyor. Anayasa Mahkemesi seninle ilgili kararı vermiş. 'Hayır' diyor. Parlamento 'hayır' diyor. Sen neyi yapıyorsun? Neyi yapacaksın? İşte şimdi İsrail'den başka destek görmeyen, destek alamayan Kuzey Irak yerel yönetiminin akıbetini göreceğiz. Ben bunu zaten bir sebep-neden ilişkisi olarak görüyorum."

Erdoğan, burada nedenin belli olduğunu ama neticenin henüz ortada olmadığını belirterek, aslolanın; neticenin, Barzani'nin orada bir netice çıkartıp çıkartamayacağı olacağını bildirdi.

YAPACAĞIN TEK İŞ VAR, BAŞLADIĞIN NOKTAYA GERİ DÖNMEKTİR

Erdoğan, "Açık ve net söylüyorum. Buradan, bu anlayışla gidersen hiçbir netice çıkartamazsın. Yapacağın tek iş var. Başladığın noktaya geri dönmektir. Eğer başladığın noktaya geri dönmüyorsan orada yalnızlığa mahkum olacaksın ve tüm elindeki imkanları da kaybedeceksin. Biz ülkemiz üzerinde operasyona izin vermediğimiz gibi komşularımızda da bu ülkelerin toprak bütünlüğüne yönelik adımlara müsaade edemeyiz. Çünkü buralarda bizim kardeşlerimiz, soydaşlarımız var." dedi.

KOLİSYON GÜÇLERİ GELİP DE SİZE BU HİZMETİ VERECEK DEĞİL

Suriye'den üç milyonu aşkın insanın bugün Türkiye'de ağırlanmasının bir kardeşlik hukukundan geldiğini, mağdur, mazlum insanlara sahip çıkma anlayışından dolayı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, 200 bin Iraklıya Türkiye'de sahip çıkılması ve onlara her türlü hizmetin verilmesinin de yine kardeşlik hukuku gereği olduğunu söyledi. 

"Dünya bunu yapmadı. Koalisyon güçleri gelip de size bu hizmeti verecek değil." diyen Erdoğan, referandum esnasında bir arkadaşının yaşadığı anıyı da paylaştı.

Referanduma "evet" dediğini söyleyen kişiye arkadaşının, "Peki bu iş başarılı olmazsa ne yapacaksın?" diye sorduğunu ve "Çoluk çocuğumu alacağım, Türkiye'ye gideceğim" şeklinde cevap aldığını aktaran Erdoğan, "Yok başka çıkış, yok. Tek çıkış burası. Suriye için de bu böyle oldu, Irak için de bu böyle oldu. Türkiye ile bağlarını gönüllerinde ve zihinlerinde koparmış olanların yakmaya çalıştıkları fitne ateşi Allah'ın izniyle hiçbir zaman alev almayacaktır." ifadesini kullandı.

EL ATINA BİNEN TEZ İNER

Barzani'nin '16 yaşımdaki hayalimdi' sözlerini hatırlatan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atalarımız, 'El atına binen, tez iner' demişler. Bugün başkalarının atlarıyla gençlik hayallerine doğru dört nala koşturanlar, çok yakında hakikatlerin acı yüzüyle karşılaşacaklardır. Unutmayalım ki hiçbir zaman 16 yaşında kalmayacaksın. Dolayısıyla da bu öyle '16 yaşımdaki hayalimdi' demekle o hayale ulaşmaya yetmez. Umarız çok geç olmadan ve çok bedeller ödenmeden o güne ulaşırız"