BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Erdoğan barış için İsrail'e şart koştu

Başbakan Erdoğan Şam'a yaptığı ziyarette İsrail'den tazminatları ödemesi ve özür dileme çağrısında bulundu.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin ardından, ortak bir basın toplantısında İsrail'i uyardı ve tazminatları ödeyerek özür dilemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad ile Halk Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“İsrail bu ferman dinlemez, kendine göre tavırlarını sürdürdüğü müddetçe yalnızlaşmaya mahkum olacaktır, yalnızlaşacaktır. Bunu bölge için söylüyorum, dünya için değil. Dünyada durumu farklıdır ama bölgede durumu çok daha farklıdır. Türkiye olarak bizim bu noktada tavrımız da hassasiyetini korumaktadır” diye konuşan Erdoğan İsrail'in özür dilemek zorunda olduğunu belirtti.

"Burada İsrail, daha önce de söylediğimiz gibi özür dilemek durumundadır. Ailelere tazminatlarını ödemek durumundadır. Bildiğiniz gibi 9 şehidin üzerinden -adeta infaz yapılmış ve- 30 mermi çıkmıştır. Bu mermiler öyle uzaktan filan da atılmış değil, yakın mesafeden adeta infaz edercesine kullanılmıştır. Bunlar adli tıp raporları gerekli olan yerlere de uluslararası camiaya da iletilmiş, ulaştırılmıştır. Tabii burada çok çok üzücü durumlar söz konusudur. Bütün bu olaylar cereyan ederken, hala burada çekimser kalabilen veyahut da İsrail'in yanında yer alabilen ülke veya ülkeler de vardır" diyen Erdoğan böyle bir insanlık suçu karşısında, bu takınılan tavırları tarihin affetmeyeceğine inandığını ifade etti.

ESAD'A TEŞEKKÜR

Esad'a terörle mücadele konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Erdoğan, şunları söyledi:

“Terörle ilgili konuda neler yapabiliriz bunu konuştuk. Ben Sayın Cumhurbaşkanımız'a çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar bu süreç içerisinde dayanışma halinde ülkemizdeki terörle mücadelede vermiş oldukları destek sebebiyle, göstermiş oldukları destek noktasında bundan sonraki sürece yönelik de yine yapılacak ortak çalışmalar sebebiyle teşekkür ediyorum" dedi.

Erdoğan, terör örgütünün içinde Suriye'de yaşayan ailelerden olanların da bulunduğunu belirterek, “Bunlar da zaten bir yakın takibin içerisindedir ve burada yapacağımız müşterek çalışmalarla, bir ortak mücadele platformu içerisinde bu işi çözeceğimiz, en azından minimize edebileceğimiz kanaatindeyim” dedi.

"MÜŞTEREK ÇALIŞMALARIMIZ SÜRECEK"

Bir gazetecinin “Kandil'deki terörist varlığı terörle mücadelede büyük bir sorun. Görüşmede bu konu gündeme geldi mi? Ayrıca istihbari bilgi paylaşımı açısından somut bir adım var mı? Örneğin MİT müsteşarının Suriye'ye gelmesi planlanıyor mu?” sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

“Aslında az önce onunla ilgili cevabı verdik. Bu tür müşterek çalışmalarımız bugüne kadar devam ettiği gibi, bundan sonra da devam edecek. İçişleri Bakanımız geçen zaten Lazkiye'de bir aradaydılar, görüşmelerini yaptılar. Tabi ki istihbarat teşkilatımız, başta müsteşar olmak üzere yanındaki elemanları sürekli irtibat halinde olacaklar. Bugüne kadar nasıl irtibat halinde olduysalar.

IRAK'TA HÜKÜMET KURULAMADI

Başbakan Erdoğan Irak'ta seçimlerden 7 ay sonra hala hükümet kurulamamış olmasının kendilerini üzdüğünü de belirtti. Başbakan şöyle konuştu:

"Özellikle Irak'ta yaşanan sıkıntılar ki henüz hükümetin orada kurulamamış olması gerçekten bizleri komşu ülkeler olarak, kardeş ülkeler olarak üzmektedir. Zira bir boşluk ortada var. Bunun giderilmesi lazım. Bu boşluğun giderilmesi noktasında da bir Iraklılık bilinciyle, bir milli mutabakat hükümetinin orada kurulması, inanıyorum ki Irak'ın geleceği açısından da çok çok büyük önem arz etmektedir. Zira ne mezhepçilik üzerine veyahut da etnik anlayış üzerine kurulacak hükümetin, Irak'ın geleceği açısından barışa hizmet etmesi, dayanışmaya hizmet etmesi mümkün değildir. Ne Irak halkına bu kazandırır, ne de Irak'a kazandırır. Onun için bir milli mutabakat hükümeti, bir dayanışma, bir paylaşım, bir kardeşlik hükümetinin süratle Irak'ta kurulması temennimizdir, arzumuzdur. Bu konuda Türkiye olarak, Suriye olarak elimizden gelen katkıyı, desteği vermeye hazırız. Tabii ki arzumuz bunu kendi içlerinde halletmeleridir.”