BIST 9.819
DOLAR 32,59
EURO 35,06
ALTIN 2.457,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Dünya alkışladı muhalefet eleştirdi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AKPM'de yaptığı konuşmayı dünya alkışladı, muhalefet ise eleştirdi.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi'nde (AKPM) yaptığı konuşmayı dünya alkışladı, muhalefet ise eleştirdi.

Dünya basınında geniş yer bulan Erdoğan'ın konuşmasına en büyük destek ise Avrupalı Parlementer Andreas Gross'tan gelmişti. Gross, "Başbakan Erdoğan'ın kullandığı 'Fransız kalmak' deyimi hoşuma gitti ve bence haklı da. Bundan sonra ben de kullanacağım..." demişti.

Ancak Erdoğan'ın azınlıklardan Ergenekon soruşturması, TSK'dan başörtülü vekile kadar geniş bir alanda yaptığı konuşma Türkiye'deki muhalefeti tatmin etmedi. Kimi Erdoğan'ı fevri bulurken, kimisi ise yaptığı benzetmelere 'dehşet' dedi.

İşte Erdoğan'ın o sözlerine muhalefetten gelen o eleştiriler...

KILIÇDAROĞLU: BU SORULARA MUHATAP OLUYORSA SORUN VAR...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın AKPM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmaya ilişkin, "Gönlümde yatan, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın bu sorulara muhatap olmaması. Eğer bu tür sorulara bir Başbakan muhatap oluyorsa, Türkiye'de demokrasinin geldiği nokta açısından bizi yaralıyor. Keşke daha farklı sorular sayın Başbakan'a sorulabilseydi" dedi.

Kılıçdaroğlu, İstanbul'a hareketi öncesi Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

BÜYÜKELÇİNİN SÖZLERİ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'nin Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik eleştirilerinin ve Başbakan Erdoğan'ın Ricciardone'ye verdiği yanıtların hatırlatılması üzerine ise şunları söyledi:

"Türkiye'de özgürlüklerin yeterince olgunlaşmadığını sadece ABD Büyükelçisi değil, Avrupa'daki parlamenterler, Türkiye'deki entelektüel çevreler de dile getirdiler. Önemli olan Türkiye'de demokrasiyi ve özgürlükleri genişletmektir. Sayın Başbakan oraya (Strasbourg) gitti, bu tür sorulara muhatap oldu. Şimdi onlar Türkiye'ye heyet gönderiyorlar, medya üzerindeki baskıları araştırmak üzere. Yargının bağımsız olduğun söylüyor Sayın Başbakan, oysa yargının bağımsız olmadığını, AB'nin raporları defalarca yazdı. Hatta bu raporlardan birisine Sayın Başbakan dengeli bir rapor demişti. Ne değişti Türkiye'de; değişen bir şey yok. O nedenle Sayın Başbakana yöneltilen sorular bizim açımızdan dikkate alınmalı, hükümet dikkate almalı. 'Ben niçin bu sorulara muhatap oluyorum, keşke olmasaydım' diyebilmeli Başbakan ve bu konuda daha kararlı daha tutarlı bir tutum izlemeli."

BAHÇELİ: BAŞBAKAN BİZDEN NASIL ÖZÜR DİLECEYECEK?

Erdoğan'ın AKPM'de İmralı ile ilgili kendisine sorulan soruyu 'hükümet, devlet organları aracılığıyla istediği kişiyle görüşür' cevaplamasını şöyle değerlendirdi:

"Başbakan'ın İmralı ile ilgili cevapları bizim haklılığımızı gösterdi. Zamanında bu konuyla ilgili bize 'şerefsiz' diyen Başbakan, şimdi nasıl özür dileyecek merak ediyorum."

HIRÇINLIK İYİ DEĞİLDİR

Bahçeli, Başbakan Erdoğan'ın Avrupa Parlamentosu'ndaki çıkışını da doğru bulmadığını belirterek, "Sayın Başbakan daha sabırlı soğuk kanlı seçici konuşmalıydı. Bu yolu denemesi ülke için faydalı olurdu. Hırçınlık iyi değildir" dedi.

TOPÇU: SAYIN BAŞBAKAN FRANSIZ KALMIŞTIR

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Komisyonu Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'ndaki konuşması ve seçim barajı ile ilgili değerlendirmesi konusunda, ''Sayın Başbakan, milli iradenin TBMM'ye hakkaniyetle yansıması konusuna maalesef kendisi 'Fransız' kalmıştır'' dedi.

Topçu, yaptığı yazılı açıklamada, 12 Haziran seçimleri öncesinde, önceki seçimlerde olduğu gibi AK Parti'nin ''yine suni gündem yaratarak milli irade spekülatörlüğü yapmaya başladığını'' öne sürdü.

Başbakan Erdoğan'ın, Strasbourg'da AKPM oturumunda ''one minute'' çıkışı benzeri bir çıkış yapmaya kalkıştığını savunan Topçu, şunları kaydetti:

''Avrupalılara sıra dışı bir tutumla ve düşüncelerle eleştiriler getiren Erdoğan'ın asıl hesabı önümüzdeki seçimlere yönelik manipülasyon yapmaktır. Toplumdaki Avrupa Birliği (AB) karşıtlığını kendi lehine değerlendirme hesabı yapmaktadır."

''Sayın Başbakan, şecaat arz edeyim derken sirkatin söylemiş'' diyen Topçu, ''Sayın Başbakan, milli iradenin TBMM'ye hakkaniyetle yansıması konusuna maalesef kendisi 'Fransız' kalmıştır. Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu değişikliği ne zaman gündeme gelse susmuş, duymazdan gelmiştir'' ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ TEKİN: DEHŞET BENZETME

CHP Genel Başkanı Gürsel Tekin ise Başbakan'ın konuşmasında, ''Bomba hazırlığı ile kitap hazırlığını'' eşdeğer tuttuğunu, bu benzetmenin ise ''dehşet bir benzetme'' olduğunu söyledi.

ŞAŞIRTICI VE ÇELİŞKİLERLE DOLU

Tekin, Başbakan'ın açıklamalarının "şaşırtıcı ve çelişkilerle dolu" olduğunu savundu.

Başbakan'ın sorulara Türkiye'deki basın mensuplarına verdiği cevaplar gibi cevap verdiğini, bunun da doğru olmadığını belirten Tekin, "Başbakan'ın sorulara demokratik bir olgunlukla cevap vermesi gerekirdi" diye konuştu. Başbakanın konuşmasında, "Özgürlüklerin ve azınlıkların teminatı benim" dediğini anımsatan Tekin, "Özgürlüklerin ve demokrasinin teminatının şahıslar olamayacağını" söyledi.