BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,94
ALTIN 2.445,81
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da kutlamalarda bir ilk

Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıl dönümü Diyarbakır Valiliği tarafından düzenlenen çeşitli etkinlikler kutlandı.

Abone ol

Diyarbakır’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ilk kez bariyersiz kutlandı. Halkın yıllar sonra büyük ilgi gösterdiği kutlamalarda Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, milletvekilleri program sonunda halay çekti.

Diyarbakır’da belediyeyi temsilen kimsenin katılmadığı kutlamalarda Vali Kıraç, son aylarda yaşanan huzur ikliminin bölge halkının kendine olan güvenini tazelediğini ve umutlarını yeşerttiğini söyledi. Kıraç, “Son yasal düzenlemeler, demokratik açılımlar devletimizi vatandaşına bir adım daha yaklaştırmıştır. Artık kendi geçmişiyle hesaplaşan, yapılan hatalarla yüzleşmekten çekinmeyen, hesap soran bir irade vardır.” dedi.

Diyarbakır’da kutlamalar Yenişehir ilçesindeki valilik binası önünde yapıldı. Törene vali ve yardımcıları, milletvekilleri, askeri erkân, kamu kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Bu yıl ki kutlamalarda yıllardır güvenlik gerekçesiyle bırakılan polis bariyerleri Vali Kıraç’ın talimatıyla kaldırıldı. Bunun yerine bazı bölgelerde üst araması yapıldı. Bariyerlerin olmaması nedeniyle vatandaşların oldukça rahat davrandığı görüldü. Vali Kıraç ile 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Recep üstü açık arabayla halkı selamladı, bayramlarını kutladı. Bu sırada çok sayıda çocuk arabanın arkasından koşması dikkat çekti. Önceki yıllarda çocuklar dahi kimse kutlama alanında etkinliklerin yapıldığı alana girmesini izin verilmiyordu. Selamlamadan sonra bir konuşma yapan Vali Kıraç, “‘Milleti yaşat ki devlet yaşasın’ diyen Şeyh Edebali'den cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e kadar devam eden bu silsile, cumhuriyetin aslında bizim milletimizin karakterine en uygun yönetim sistemi olduğunu göstermektedir.” dedi. Son aylarda yaşanan huzur ikliminin bölge insanının kendine olan güvenini tazelediğini ve umutlarını yeşerttiğini belirten Kıraç, “Yapılan son yasal düzenlemeler, demokratik açılımlar devletimizi vatandaşına bir adım daha yaklaştırmıştır. Artık kendi geçmişiyle hesaplaşan, yapılan hatalarla yüzleşmekten çekinmeyen, hesap soran bir irade vardır.” dedi. Vali Kıraç ortaya konan iyi niyete, atılan adımlara karşı önyargıyla yaklaşan ve karanlıktan beslenen kesimlerin de mevcut olduğunu hatırlattı.

DEVLETSİZLİĞİN NE MAL OLDUĞUNU GÖRMEK İÇİN ÇEVREMİZE BAKMAK YETERLİ

Bazı kesimlerin yaşadıkları karanlık iklimlerini bütün Diyarbakır’a ve bölgeye yaymaya çalışanlara karşı uyanık olmak, olayları ve kişileri ön yargıdan uzak, cesur bir şekilde değerlendirmekte bölge insanın görevi olduğunu anlatan Vali Kıraç, “Çünkü nasıl ki devlet insanını yaşattığı sürece ayakta kalabilecek ise vatandaşlar da mutluluğu ancak gelişmiş ve demokratik bir devlet sistemi içerisinde elde edebileceklerdir. Devletsizliğin halka nelere mal olduğunu görmek için geçmişe gitmeden yakın çevremizdeki yaşanan olayları değerlendirmek yeterlidir. Bu anlamda vatandaşlarımızın hukuka saygılı, yükümlülüklerini yerine getiren öte taraftan ise hakkını sonuna kadar arayan, adaletsizliğe dur demesini bile bireyler olması son derece önemlidir.” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından yapılan geçit töreni yapıldı. Vatandaşlar asker ve polisin geçişini alkışlarla izledi.

kutlama.20131029132058.jpg